logo

Colapsul agricol face ca satele moldoveneşti să devină tot mai pustii


https://www.ipn.md/ro/colapsul-agricol-face-ca-satele-moldovenesti-sa-devina-tot-mai-7978_1015110.html

Migraţia populaţiei de la sate spre oraşe sau la muncă peste hotare a fost influenţată de colapsul agricol. Oferta locurilor de muncă în zonele rurale a scăzut considerabil, iar pentru tineri satele nu sunt atractive nici din punct de vedere socio-cultural, a declarat pentru IPN sociologul Vasile Cantarji, manager de proiect CBS-AXA.

„Nu putem spune că nivelul de educaţie în zonele rurale este scăzut, însă lucrurile se vor complica pe parcurs. Mai sunt intelectuali care se întorc în sate: medici, ingineri, agronomi, însă prea puţini. Din cauza colapsului agricol ei preferă să plece peste hotare sau să rămână la oraşe. Prea puţini dintre tinerii din zonele rurale termină o şcoală profesională, majoritatea optează pentru studii superioare”, a spus Vasile Cantarji. Satele moldoveneşti nu pot oferi servicii culturale tinerilor pentru a anima viaţa socială, iar acest aspect ţine şi de nivelul economic.

„Am fost prea mult timp în voia istoriei, am tins spre populaţia consumeristă fiind foarte săraci şi acest fapt ne-a creat multe paradoxuri în societate. Casele mari din satele moldoveneşti, exagerat de scumpe, care nu sunt asigurate, nu sunt conectate la gaz, sate fără infrastructură în localitate – este hazliu şi nu se merită”, a remarcat Vasile Cantarji. Potrivit expertului, foarte multe dintre fondurile europene destinate dezvoltării regionale nu pot fi folosite pentru că nu sunt persoane competente care să se ocupe de scrierea proiectelor.

Prognozele sunt că vor dispărea şi mai multe sate, iar populaţia va continua să se îndrepte spre oraşe. „Se vor pierde şi tradiţiile, autenticul acestora. Se va produce o ruptură vizibilă între generaţii, deja se resimte”, a spus sociologul. Făcând referire la situaţia şomerilor de la sate, Vasile Catarji a spus că este un mit că în Moldova este un surplus de forţă de muncă. „Nu sunt oameni care să lucreze în sate. Chiar dacă se vor aproba proiecte europene, nu va fi găsită forţă de muncă necesară să le implementeze”, a opinat expertul.

În Republica Moldova 26% din localităţi au populaţia sub 1500 de locuitori, iar acest fenomen social continuă să se extindă. Potrivit unui studiu realizat de Centrul de Analiză şi Investigaţii Sociologi, Politologice şi Psihologice CIVIS, peste 400 de mii de moldoveni se află peste hotarele. Cei mai mulţi sunt  din mediul rural – 70%.