logo

Colaborarea moldo-română în domeniul sportului, oportunități deschise. Dezbatere IPN


https://www.ipn.md/ro/colaborarea-moldo-romana-in-domeniul-sportului-oportunitati-deschise-dezbatere-8004_1098748.html

Rezultatele sportivilor de performanță de care se bucură astăzi întreaga țară se întâmplă urmarea a măsurilor ce s-au luat în anii precedenți, a eforturilor constante depuse de sportivi și autorități pentru a îmbunătăți situația în domeniul sportului. Declarații în acest sens au fost făcute de participanții la dezbaterea publică cu genericul „Colaborarea moldo-română în domeniul sportului, oportunități deschise”, organizată de IPN.

Sergiu Gurin, secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării spune că „astăzi noi vedem doar niște rezultate”, este doar vârful aisbergului, pentru că multă muncă s-a depus în anii precedenți. „În 2019 s-a dublat bugetul pentru federațiile sportive, treptat s-au îmbunătățit unele condiții în anumite școli sportive și mai ales în centrul de pregătire a loturilor naționale. Plus la asta, din luna ianuarie s-au dublat bursele. Au apărut niște stimulente în plus pentru sportivi și pentru antrenori. Atât sportivii, cât și antrenorii mai au parte de indemnizații viagere. Ceea ce-l face pe sportiv să fie sigur că atunci când își va încheia cariera sa sportivă, va fi asigurat cu o pensie sportivă. Asta se întâmplă atât pentru sportiv, cât și pentru antrenor. El știe că nu în zadar sportivul său obține medalii la jocurile europene sau mondiale”, a declarat Sergiu Gurin.

Potrivit lui, situația este complicată încă, în contextul regional, cu un război la graniță și după o perioadă de criză pandemică. Totuși, experiența României și colaborarea cu statul vecin în procesul de aliniere la standardele europene oferă astăzi o perspectivă mai optimistă și mai clară privind evoluția proceselor în domeniul sportului de performanță, dar și a promovării sportului în masă.

Irina Volcu, secretara senatului Universității de Stat de Educație Fizică și Sport spune că, indiferent de greutăți, e îmbucurător faptul că sportivii de performanță sunt interesați și de cercetare. Aceștia aleg să participe la mobilități academice, se bucură de oportunitățile deschise și de universitățile din România și, ulterior, aleg să facă studii de masterat și de doctorat în Republica Moldova.

„An de an sunt și din cei predispuși să facă cercetare. Chiar de pe băncile universității sunt implicați în activități de cercetare, în diferite congrese științifice, conferințe științifice, finalizând cu acea teză de licență, care la fel este o cercetare. Avem studenți, sportivi de performanță, cum ar fi Irina Rângaci, care în acest an a depus actele la masterat sau Denis Vieru, sunt campioni care au crescut și s-au perfecționat în cadrul Universității de Educație Fizică și Sport. Bineînțeles că ei sunt motivați și de rezultate, de faptul că au posibilitatea de a ocupa un loc bugetar în cadrul instituției. La fel vin și din interes personal, deoarece făcând sport de performanță, de multe ori se confruntă cu anumite probleme care devin ulterior subiecte de cercetare științifică și acesta ar fi un imbold pentru a face cercetare”, spune Irina Volcu.

Șeful Departamentului relații internaționale și marketing al Comitetului Național Olimpic și Sportiv, Vladislav Vîrtos spune că, indiferent de problemele cu care se confruntă sportivii, marile lor provocări țin de atingerea culmilor înalte și de a reuși să fie pe podium.

„Clar că noi mergem la competiții internaționale și vedem cum vin sportivii din țările bine dezvoltate, ce pachete de pregătire au, ce tehnică. Cu toate acestea, indiferent de tehnică, de cum sunt metodele de pregătire, sportivii noștri la moment au capacitate să se confrunte cu orice sportiv, din orice țară. În Republica Moldova sunt foarte dezvoltate luptele, tir cu arcul, boxul, caiac-canoie, atletismul, halterele. Acestea sunt probele de bază unde noi putem concura la nivel mondial. Suportul pentru sportivi trebuie să țină de modul în care este programată pregătirea deplină pentru un an calendaristic. Noi, CNOS, dar și federațiile sportive de comun acord, am solicitat și s-a dublat bugetul. Acesta este un surplus foarte mare pentru că sportivul are o garanție că va avea pregătirea bine pusă la punct și atunci când ajunge la start el nu se poate plânge că nu a fost pregătirea deoarece la start vin toți în aceeași condiții. Nimeni nu face pasul mai încet pentru a-l favoriza pe altul. Noi trebuie să vedem cum putem asigura calendarul de pregătire a sportivilor până la începerea competițiilor propriu-zise”, a declarat Vladislav Vîrtos.

Vladislav Vîrtos a apreciat faptul că grație colaborării cu România, unii sportivi de performanță merg în cantonamente și beneficiază de infrastructura dezvoltată din țara vecină, care în Republica Moldova necesită multe îmbunătățiri.

Dezbaterea publică cu genericul „Colaborarea moldo-română în domeniul sportului, oportunități deschise” este organizată în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare”, realizat de Agenția de presă IPN cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova".