Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) a somat Federaţia Rusă să ofere, în termen de o lună, informaţii despre felul în care intenţionează să garanteze că şcolile cu predare în grafie latină din stânga Nistrului vor continua să funcţioneze în anul şcolar 2014/2015. Solicitarea a fost făcută la reuniunea de la Strasbourg, care a avut loc în perioada 4-6 iunie.
Totodată, Comitetul de Miniştri a cerut Federaţiei Ruse să prezinte, până cel târziu la 1 septembrie 2014, un plan complet de acţiuni sau un raport de conformare la sentinţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, prin care Rusia a fost condamnată să achite câte 6 mii de euro despăgubiri celor 170 de petiţionari din or. Tighina (Bender), Grigoriopol şi Râbniţa, plus 50 de mii de euro cheltuieli de judecată. După aproape un an şi jumătate, Rusia nu şi-a onorat obligaţiunile, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Asociaţiei obşteşti Promo-LEX, juriştii căreia au reprezentat reclamanţii la CEDO.
Comitetul de Miniştri al CoE şi-a exprimat profunda îngrijorare, cauzată de semnalările privind încălcarea continuă a dreptului la educaţie în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, prin acte de intimidare şi presiune ce afectează funcţionarea şcolilor cu predare în grafie latină. Totodată, Comitetul de Miniştri insistă ca autorităţile ruse să plătească reclamanţilor, fără alte întârzieri, despăgubirile stabilite de Curtea Europeană şi au convenit să reexamineze acest caz în timpul celei de-a 1208-a reuniune, din septembrie 2014.