Codul Electoral a statuat principiile de bază la formarea puterii de stat, Iurie Ciocan
https://www.ipn.md/ro/codul-electoral-a-statuat-principiile-de-baza-la-formarea-puterii-de-stat-iurie--7965_992099.html
[Ştire Info-Prim Neo din ciclul „Moldova-20! Încotro?”]
[Fiecare din cei 20 de ani de Independenţă a Republicii Moldova îşi are însemnele sale şi rolul său în ceea ce s-a întâmplat în această perioadă şi, fără îndoială, în ceea ce are să i se mai întâmple ţării şi oamenilor ei în viitor. Solicitaţi de Info-Prim Neo, politicieni, analişti, experţi, personalităţi din diferite domenii apreciază atât principalele evenimente derulate într-un an anume, cât şi impactul lor asupra ţării în ansamblu.]
[ANUL 1997 în viziunea lui Iurie Ciocan, preşedintele Comisiei Electorale Centrale]
[8 mai] – Semnarea, la Odesa, a Memorandumului privind normalizarea relaţiilor dintre Moldova şi Transnistria.
[15 mai] – Republica Moldova ratifică Protocolul de la Paris privind forţele armate în Europa din 19 noiembrie 1990.
[16 iulie] – Republica Moldova ratifică Harta Europeană de Autoadministrare Locală.
[10-11 octombrie] – Crearea Uniunii statelor Georgia, Ucraina, Azerbaidjan, Moldova (GUAM) în continuare temporar şi Uzbekistan (GUUAM).
[21 noiembrie] – Adoptarea Codului Electoral.
[În opinia preşedintelui Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan], mai multe evenimente considerabile au marcat anul 1997, însă acesta a rămas însemnat prin doua acţiuni: adoptarea Codului Electoral şi ratificarea de către Republica Moldova Hărţii Europene de Autoadministrare Locală.
Potrivit lui Iurie Ciocan, în 1997, la 21 noiembrie, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Codul Electoral, unificând într-o Lege toate procedurile electorale, fie că este vorba de alegerile locale ori parlamentare, fie de referendumuri de orice nivel. Iniţial şi alegerile preşedintelui Republicii Moldova se organizau în baza Codului Electoral, prin scrutin direct, normă exclusă din lege în 2000.
„Codul Electoral a statuat principiile de bază prin care se formează puterea de stat în Republica Moldova, şi anume participarea la votare, garantarea votului universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Cu o anumită amărăciune pot constata ca din momentul adoptării Codului Electoral şi până în prezent acesta a fost modificat de 34 de ori. Aceste modificări au şi unele aspecte pozitive. De fiecare dată după alegeri atât politicienii, cât şi CEC au înaintat propuneri de îmbunătăţire a procedurilor electorale în baza experienţelor trăite în campaniile electorale”, a declarat Iurie Ciocan.
Preşedintele CEC a mai spus că un aport deosebit la îmbunătăţirea cadrului legal în domeniul electoral au avut şi recomandările experţilor internaţionali, care au vizitat Moldova cu statut de observatori electorali internaţionali, noţiune pentru prima dată definită anume în Codul Electoral. „După aproximativ 14 ani de la adoptare şi până în prezent Codul Electoral oferă totuşi cadrul legal necesar pentru a face faţă oricăror provocări apărute în organizarea alegerilor libere şi corecte în Republica Moldova”, a declarat preşedintele CEC.
Referitor la al doilea eveniment important al anului 1997 – ratificarea de către Republica Moldova Hărţii Europene de Autoadministrare Locală, Iurie Ciocan a menţionat că Republica Moldova a recunoscut şi a acceptat spre aplicare directă pe teritoriul său cele mai înalte standarde în administrarea publica locală. „Azi orice acţiuni în administraţia publică locală, începând de la alegerile primarilor şi consilierilor locali, şi continuând cu perioada întregului mandat, se raliază la experienţele pozitive acumulate de către statele membre ale acestei Hărţi, printre care sunt state care au deja în spatele sute de ani de autoadministrare. Acest for internaţional a fost şi este pentru noi toţi un instrument de reformare şi integrare în familia valorilor democratice deja fundamentate”, a declarat Iurie Ciocan.
La capitolul „Regrete” Iurie Ciocan trece faptul că în aceşti 20 de ani de independenţă nu am reuşit să educăm „Cetăţeni ai statului nostru”. „Nu cred că azi a mai rămas vreun Cetăţean care este gata, deliberat, să-şi dea viaţa pentru Patria noastră, pentru Republica Moldova. Păcat! Cu mare uşurinţă plecăm din ţară, luăm cetăţenia altor state, uitam de Neam şi de Pământul nostru comun, preferând să ne dezvoltăm printre alţii care sunt, ori credem noi că sunt, mai mari şi mai tari ca noi.
„Eu cred în Ţara mea, eu cred în viitorul nostru prosper. Pentru aceasta trebuie doar sa fim mândri de noi, mândri de Ţara noastră, promovând cu multă insistenţă tot ce reiese din mândrie, şi anume multă muncă, demnitate faţă de strămoşi şi grijă faţă de cei din jur. La Mulţi Ani, Republica Moldova”, a menţionat Iurie Ciocan.
{Iurie Ciocan este preşedintele Comisiei Electorale Centrale din 2011. Deţine titlul ştiinţific de doctor în ştiinţe politice. În perioada 2005 – 2011, a deţinut funcţia de secretar al Comisiei Electorale Centrale, iar în perioada 2003 – 2005 a fost membru al Comisiei Electorale Centrale. În 2009 a fost lector universitar la Academia de Administrare Publică de pe lângă Preşedintele Republicii Moldova.}
[Dumitriţa Ciuvaga, Info-Prim Neo]