logo

Coaliția „Vocea Romilor” dezaprobă eforturile insuficiente în angajarea mediatorilor romi


https://www.ipn.md/ro/coalitia-vocea-romilor-dezaproba-eforturile-insuficiente-in-angajarea-mediatoril-7967_1080421.html

Instituțiile statului nu au depus eforturi suficiente pentru angajarea mediatorilor comunitari romi. În perioada anilor 2016-2020, urmau să fie angajați 54 de mediatori comunitari, dar au fost angajați numai 40. Și aceștia mai mult cu suportul Coaliției „Vocea Romilor”. Datele au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

Valeriu Căldăraru, membru al secretariatului Coaliției „Vocea Romilor”, a subliniat că unii reprezentanți ai administrației publice locale nu manifestă dorință de a angaja la Primărie persoane de etnie romă. Primarul de la Strășeni ar fi spus că, în cazul în care va fi angajat, mediatorul comunitar ar urma să lucreze de la distanță, nu în cadrul Primăriei. E discriminare, a opinat Valeriu Căldăraru.

O situație contestată a existat și în orașul Orhei, unde reprezentanți ai administrației publice locale i-ar fi spus lui Valeriu Căldăraru că, potrivit unui regulament intern al Primăriei, toți angajații trebuie să aibă studii superioare, deși regulamentul-cadru privind  activitatea mediatorilor comunitari prevede că un mediator comunitar poate avea și studii medii, adică 9 clase absolvite. 

Nici persoane de etnie romă  nu se grăbesc să se angajeze în calitate de mediatori comunitari, din cauza salariului foarte mic propus de stat pentru această funcție.

Elena Sârbu, reprezentantă a Coaliției „Vocea Romilor”, care a monitorizat cum s-a implementat Planul de acțiuni pentru susținerea populației de etnie romă pe anii 2016-2020, pe segmentul Sănătate, a remarcat că unele sate locuite compact de romi, cum ar fi Schinoasa, Ursari sau Parcani din  raionul Călărași, nu au acces la apă potabilă. Locuitorii acestor trei sate nu pot urma recomandările pe timp de pandemie: de a spăla mâinile cât mai des. Elena Sârbu a mai spus că în satul Schinoasa nu există un oficiu al medicilor de familie. Coaliția „Vocea Romilor”, la insistența căreia a început construcția unui punct medical, roagă urgentarea proiectului.

Într-un alt context, reprezentanta Coaliției „Vocea Romilor” a regretat că unele mijloace de informare în masă transmit informații despre comunitatea romă doar în lumină nefavorabilă. Romii s-au săturat să fie văzuți la TV de Paștile Blajinilor sau cu prilejul unor show-uri. Ei își doresc echitate în reflectarea situației romilor, care trăiesc și în sărăcie, a mai spus Elena Sârbu.

Conferința face parte din ciclul de conferințe prevăzute în proiectul IPN „Injustiția la vedere prin mijloace multimedia”. Agenția IPN nu își adjudecă dreptul să decidă dacă organizatorii conferințelor de presă au dreptate în cauzele despre care vor vorbi, aceasta este prerogativă exclusivă a justiției, însă perioada exagerat de lungă, mult mai lungă decât prevede legislația, a acestor cazuri poate fi considerată drept act de nedreptate și injustiție evidentă. Agenția de presă IPN nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă.