logo

Coaliția PSRM-PDM este posibilă, dar numai dacă că sunt oferite garanții, opinie


https://www.ipn.md/ro/coalitia-psrm-pdm-este-posibila-dar-numai-daca-ca-sunt-7978_1047667.html

Deși reprezintă o afacere riscantă, cooperarea politică cu Democrații oferă un spațiu de „coexistență”, care poate deveni util pentru Socialiști. Mai mult ca atât, constituirea coaliției de guvernare elimină presiunea unor alegeri anticipate organizate concomitent cu alegerile locale, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.

În discursul său post-electoral, președintele Igor Dodon a specificat două puncte de reper majore, pe care el și respectiv formațiunea sa – PSRM - se va baza la constituirea coaliției de guvernare, subliniază politologul.

Primul punct de reper, examinat de Dionis Cenușa, constă din cerința președintelui ca viitoarea guvernarea să aibă loc doar cu participarea partidelor politice. Astfel, președintele Dodon exclude în mod deschis sprijinirea oricărei coaliții hibride, alcătuite prin dezmembrarea de fracțiuni parlamentare.

Asemenea mesaj reprezintă un avertisment față de orice tentativă din partea Democraților de a corupe sau intimida Socialiștii, după modelul folosit în 2015-2016 față de PCRM și PLDM, reamintește politologul.

Al doilea principiu semnificativ, sugerat de către Igor Dodon, în opinia lui Dionis Cenușa, este dezvoltarea unei „politici externe echilibrate”. Acest obiectiv implică reabilitarea relației cu Rusia, promisă de către președintele Dodon de la începutul mandatului său, în 2016, argumentează Dionis Cenușa.

Discursul despre re-echilibrarea politicii externe include un accent special pe lupta pentru interesele „pro-moldovenești”, care de asemenea necesită o relație prietenoasă cu Rusia. Politica externă „pro-Moldova” exprimă întocmai principiul de selectivitate, pe care atât Socialiștii, cât și Democrații, îl vizează în relația cu partenerii externi, în particular cu cei occidentali, explică politologul.

El consideră că o guvernare împreună cu Democrații ar conține multe necunoscute atât vizavi de multiplele slăbiciuni ale Socialiștilor, folosite ca pârghii de presiune, cât și cu privire la strategia de supraviețuire politică a lui Vladimir Plahotniuc și anturajul acestuia.

Politologul anticipează că PSRM-ul poate în orice moment să se retragă în cazul unei coaliții cu Democrații, lăsând Guvernul vulnerabil în fața unei moțiuni de cenzură. Totodată, el opinează că, există o probabilitate ridicată că viitorul Parlament va lansa inițiative de destituire a președintelui Dodon din funcție, având în vedere prezența Blocului ACUM.

Din punct de vedere practic, pentru a coopera cu Democrații și a evita careva „capcane”, Socialiștii au nevoie de garanții sub formă de re-distribuirea anumitor instituții de stat și neapărat lichidarea dosarelor penale, dacă acestea au fost inițiate împotriva membrilor PSRM, evidențiază politologul.

Este improbabilă stabilirea unui regim de transparență integrală și reciprocă între cele două partide, dar elaborarea unor „linii roșii” de coexistență este esențială, concluzionează Dionis Cenușa.