logo

Coaliţia Nediscriminare raportează despre fenomenul discriminării


https://www.ipn.md/ro/coalitia-nediscriminare-raporteaza-despre-fenomenul-discriminarii-7967_1024462.html

Cele mai multe plângeri la Consiliul pentru Prevenirea şi Eliminarea Discriminării şi Asigurarea Egalităţii sunt depuse de către cetăţenii din mediul urban. De cele mai multe ori, persoanele sunt discriminate din cauza dizabilităţilor de care suferă, pe motive gender sau din cauza orientării sexuale. Sunt constatările Coaliţiei Nediscriminare, care întruneşte mai multe organizaţii neguvernamentale şi care a venit cu recomandări pentru îmbunătăţirea activităţii Consiliului.

Pe parcursul primelor 10 luni ale anului 2015, la Consiliu au fost depuse peste 130 de plângeri. Majoritatea s-au referit la lipsa de acces la bunuri şi servicii disponibile publicului, precum şi la discriminarea în câmpul muncii.

Pentru îmbunătăţirea activităţii Consiliului, experţii Coaliţiei Nediscriminare au propus o serie de recomandări. „Ar fi necesară operarea modificărilor în legislaţie pentru ca membrii Consiliului să activeze permanent, nu doar să se convoace în şedinţe de examinare a plângerilor. Recomandăm modificarea Codului Contravenţional prin includerea sancţiunilor contravenţionale pentru toate formele de discriminare”, a declarat Ana Nani, avocată şi expertă în drepturile omului.

Potrivit experţilor, ar mai fi nevoie de majorarea statelor de personal. Se recomandă extinderea termenului de prescripţie prevăzut pentru tragerea persoanei la răspundere contravenţională în cazul împiedicării activităţii Consiliului.

Consiliul pentru Prevenirea şi Eliminarea Discriminării şi Asigurarea Egalităţii este un organ colegial cu statut de persoană juridică de drept public, instituit în scopul asigurării protecţiei împotriva discriminării şi asigurării egalităţii tuturor persoanelor care se consideră a fi victime ale discriminării.