logo

Coaliția de guvernare PSRM-PDM: necesități, posibilități, motive, impact. Dezbateri IPN


https://www.ipn.md/ro/coalitia-de-guvernare-psrm-pdm-necesitati-posibilitati-motive-impact-8004_1072042.html

Săptămâna trecuta, Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat au anunțat inițierea discuțiilor referitor la crearea unei coaliții de guvernământ și deja au avut loc anumite întrevederi între părți. Părțile implicate și-au expus punctele de vedere asupra necesității, motivelor și efectelor eventualei coaliții, s-au pronunțat de asemenea și alți actori politici, susținători și oponenți ai ideii privind noua majoritate de guvernare. Părerile sunt dintre cele mai diverse, de la cele care justifică această nouă mișcare politică, până la cele care o dezaprobă sau chiar o condamnă. În virtutea specificului vieții politice, precum și a experienței acumulate în domeniul constituirii alianțelor anterioare de guvernare, este puțin probabil ca de pe segmentul politic să vină în viitorul apropiat suficientă informație și claritate la această temă. Iată de ce, la dezbaterile publice „Coaliția de guvernare PSRM-PDM: necesități, posibilități, motive, impact asupra societății?”, Agenția IPN a invitat experții vizați în domeniu pentru a evalua această nouă idee politică cu mare potențial de influență asupra vieții societății moldovenești.

Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, a declarat că, pe de o parte, timp de patru luni Guvernul minoritar a reușit să mențină situația sub control și să asigure un minim de stabilitate politică. Pe de altă parte, în Parlament există două cele mai mari fracțiuni – a Partidului Socialiștilor și a Partidului Democrat – care împreună au 58 de mandate, din 101. Și această cifră este suficientă pentru a forma o coaliție majoritară. „După acele patru luni de zile, cei de la PDM s-au convins că cea mai bună soluție este să-și asume și ei partea lor de responsabilitate în această eventuală coaliție, care este cea mai firească posibilă. Și aceasta pentru că altele nu se întrevăd”, a spus el.

Potrivit expertului, chiar dacă ar exista probabilitatea altor coaliții, aceasta este mult mai mică, în comparație cu formalizarea unei coaliții între socialiști și democrați. „De ce? Pentru că se află pe același segment al spectrului politic – stânga-centru-stânga. Pentru că promovează practic același mesaj „pro Moldova”” și în acest sens pot fi aduse zeci de exemple. Din punctul meu de vedere este cea mai firească coaliție posibilă. Desigur, sunt teme spinoase, care trebuie cumva  încă digerate, dar deocamdată aceste două formațiuni și-au făcut planurile pentru viitorul imediat, inclusiv în privința viitoarelor alegeri prezidențiale”, spune expertul.

Victor Juc, directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, nu crede că în acest moment există o necesitate obiectivă de formare a unei coaliții, fondată pe o înțelegere mutuală, neformalizată, spre deosebire de cea din 7 iunie 2019. „În general, majoritățile parlamentare se formează ca rezultat al alegerilor fie anticipate, fie ordinare în Parlament, când se formează un nou legislativ, ca rezultata al demisie sau al demiterii printr-o moțiune de cenzură a prim-ministrului, dar și ca rezultat al faptului că se consideră că este necesară o remaniere”, a notat Victor Juc.

În opinia sa, în acest moment mai degrabă prevalează factorul subiectiv decât factorul obiectiv în formalizarea unei majorități PSRM-PDM, pentru că fiecare dintre cele două părți urmărește mai degrabă niște interese subiective de a-și asigura o prezența mai consolidată la guvernare. „Mai ales, în contextul în care se susținea că ar fi posibilă o moțiune de cenzură și formarea unei noi majorități parlamentare. În acest caz, ambele părți sunt interesate de a-și revedea atitudinea față de exercițiul de guvernare, pentru că și unii, și alții urmăresc obiective diferite în cazul dat”, a spus el.

Ștefan Gligor, avocat, expert în politici publice, consideră că această coaliție este una firească atât din punct de vedere obiectiv, cât și din punct de vedere subiectiv, „pentru că reprezentanții acestor două formațiuni sunt compatibili prin prisma lor valorică sau non-valorică”. Potrivit lui, nu poate fi pus în dezbateri subiectul noului guvern, în condițiile în care în actuala componență se regăsesc membri originari din Partidul Democrat. „Deci, noi avem deja o coaliție. Guvernul minoritar a fost o manevră de a distrage atenția, de a induce în eroare, de joc politic și de episod de tehnologie politică și dezinformare. De aici vine și partea obiectivă. Între ei, nu există divergențe cu privire la modul de administrarea a treburilor publice”, a menționat Ștefan Gligor.

„S-a pretins că acest guvern este unul tehnocrat, la fel ca și prim-ministrul, și că ei vor să facă o mare schimbare economică cu proiecte de infrastructură, politici sociale etc. După mine, toate acestea nu s-au îndeplinit. De aici vine negarea termenului de tehnocrat. Acest guvern nu este tehnocrat, ci este un guvern politic al lui Igor Dodon, susținut de Partidul Democrat, care a rămas orfan, fără coordonatorul, atotputernicul Vlad Plahotniuc. Orfanii ăștia astăzi au două opțiuni și vreau să vă spun că această coaliție este dictată nu doar de felul lor similar de a fi, de non-valorile care îi unesc, de participarea la tot felul de lucruri obscure, pe ei îi unește necesitatea. Agenda politică din Republica Moldova dictează comportamentul partidelor politice”, a mai spus Ștefan Gligor.

Dezbaterile „Coaliția de guvernare PSRM-PDM: necesități, posibilități, motive, impact asupra societății?”, sunt ediția a 127-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.