CO provoacă la discuţii privind necesitarea de a asigura independenţa financiară a audiovizualului public
https://www.ipn.md/ro/co-provoaca-la-discutii-privind-necesitarea-de-a-asigura-independenta-financiara-7967_971049.html
Consiliul de Observatori (CO) al IPNA Compania „Teleradio-Moldova” (CO) intenţionează să consulte opinia publică cu privire la asigurarea independenţei financiare a audiovizualului public. Un proiect de adresare către legislativ va fi publicat pe site-ul instituţiei, iar în cazul unui aviz pozitiv din partea cetăţenilor, acesta va fi expediat Parlamentului, transmite Info-Prim Neo.
Miercuri, 13 august, unul din membrii CO, Viorel Cibotaru, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de „raportul formal”, potrivit lui, al preşedintelui Companiei „Teleradio-Moldova”, Valentin Todercan.
În discursul său, Todercan a menţionat că politica editorială a companiei publice nu este impusă de nici o autoritate publică, iar grila de emisiuni difuzate la televiziunea şi radioul public este alcătuită în strictă conformitate cu preferinţele publicului.
„Judecând după informaţia prezentată, totu-i normal, indiferent de faptul că putem discuta despre zeci de cazuri de ingerinţe”, a spus Viorel Cibotaru. Acesta a mai adăugat că, de fapt, s-a aşteptat să audă cazuri concrete de imixtiune în politica editorială a companiei, despre care s-a vorbit şi în presă, şi nu un raport bazat pe „cadrul legal”.
În replică, Valentin Todercan a menţionat: „faptul că totuşi, formal, cadrul legal nu permite nimănui să exercite influenţă sau ingerinţă în companie, ne-a şi ajutat să nu acceptăm aceste tentative de ingerinţă”. Acesta a mai spus că nu au fost acceptate tentativele AMN, PD şi PPCD de a influenţa politica editorială a companiei. El a recunoscut, totuşi, faptul că audiovizualul public reflectă activitatea partidului de guvernământ, dar s-a justificat că „atunci când va veni un alt partid sau o alianţă la putere, oricum vom trebui să informăm despre activitatea acestuia”.
Totodată, în cadrul aceleiaşi şedinţe CO a lăudat activitatea departamentului Ştiri, în special modul în care jurnaliştii au reflectat evenimentele de la sfârşitul lunii iulie, când localităţi ale ţării au fost inundate. Cu referire la acest subiect, Viorel Ciubotaru a menţionat că „politiceşte a fost corect, inclusiv şi în prezentarea activităţii instituţiilor de stat”.