Consiliul Național al Unirii (CNU) consideră că unica șansă de integrare rapidă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană este de a se uni cu România. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul conferinței de presă cu genericul: „Proiectul Consiliului Național al Unirii și integrarea juridică a Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, organizată la IPN.
Președintele Consiliului Național al Unirii, Alexandru Arseni, susține că și-ar fi dorit să transmită acest mesaj de la tribună, în fața oamenilor veniți la Adunarea Națională „Moldova Europeană” din 21 mai și a făcut toate demersurile în acest sens, dar nu a fost auzit. „Nu am primit nici răspuns, nici da, nici ba, dar așa cum ne stă bine neamului românesc, cu responsabilitate și demnitate, la 21 mai am fost prezenți. Am avut cu noi textul documentului pe care urma să-l propunem după finalizarea discursului”, a declarat Alexandru Arseni, continuând prin a da citire textului declarației „Declarație de reunificare juridică a Republicii Moldova cu România, în cadrul statului național și unitar - România” și solicitărilor incluse.
„Solicităm, tuturor statelor și guvernelor lumii recunoașterea reunificării Republicii Moldova cu România într-un stat național, unic și indivizibil: România; Adunării Parlamentare a Consiliului Europei – recunoașterea reunificării Republici Moldova cu România ca act al reparației consecințelor a Pactului Ribbentrop-Molotov pentru România; șefilor de state și guverne întruniți la 1 iunie 2023 în cadrul summitului CPE – recunoașterea recunoașterea reunificării Republicii Moldova cu România într-un stat național, unic și indivizibil: România”, a citat președintele Consiliului Național al Unirii, Alexandru Arseni, din declarația ce urma a fi citită la Adunarea Națională „Moldova Europeană” din 21 mai.
Gheorghe Viță, prim-vicepreședintele Consiliului Național al Uniri, salută mesajele încurajatoare făcute de către președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, privind atingerea obiectivului de integrare europeană până 2030, însă consideră că „termenele nu sunt reale”. „Spuneți-ne dumneavoastră vă rog, stimată guvernare, sunteți siguri că în 2030 cursul Republicii Moldova va fi același care este și astăzi? Pun la îndoială, să dea Dumnezeu să fie același. Și atunci, sunteți siguri că toate statele membre ale UE vor vota pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană? Eu nu cred că situația economică se va îmbunătăți atât de tare în 2030 ca noi să îndeplinim toate criteriile de aderare la Uniunea Europeană. Și de aceea, mă adresez către dumneavoastră, că noi avem drumul cel mai scurt, Dumnezeu ni l-a dat, pentru aderarea la UE, prin România și cu România să devenim și membri NATO și să fim protejați de invazia din imperiul răului”, a declarat Gheorghe Viță.
El a făcut apel către unioniști, oamenii de bună credință și partidele politice din Republica Moldova să meargă în popor și „să convingă populația șovăitoare că unica salvare a Republicii Moldova, unica scăpare de sărăcie, de corupție, de banditism, de Șor, de socialiști, este aderarea la UE cu România, și prin România”.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.