logo

CNPF va asigura protecția consumatorilor de servicii financiare de la 1 iulie


https://www.ipn.md/ro/cnpf-va-asigura-protectia-consumatorilor-de-servicii-financiare-de-7966_1097933.html

Începând cu 1 iulie, atribuțiile pentru protecția consumatorilor de servicii financiare urmează să fie preluate de către Comisia Națională a Pieței Financiare. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în lectură finală de Parlament, transmite IPN.

În prezent, cadrul de reglementare este unul fragmentat, competențele de supraveghere în acest domeniu fiind divizate între mai multe autorități publice: CNPF, Banca Națională a Moldovei și Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor, fapt ce creează confuzie și generează o eficiență mai scăzută, menționează autorii proiectului.

Potrivit legii, cercul de subiecți asupra cărora își exercită competențele CNPF se extinde, conturându-se două categorii distincte. Este vorba despre entitățile licențiate/autorizate în domeniul pieței de capital, fondurile de pensii facultative, organismele de plasament colectiv. De asemenea, este vorba despre entitățile ce vor fi supravegheate prin prisma protecției consumatorilor: bănci, organizații de creditare nebancară, asigurători, intermediari în domeniul asigurărilor, case de schimb valutar, prestatori de servicii de plată și emitenți de monedă electronică.

Abilitarea CNPF cu mandat de protecție a consumatorilor de servicii financiare a fost recomandată și de Fondul Monetar Internațional, care a constatat că o astfel de segmentare a responsabilităților, mandatelor și instrumentelor conduce la deficiențe în asigurarea respectării drepturilor consumatorilor.