logo

CNP insistă ca şi avizele Guvernului să fie supuse procedurii de transparenţă decizională


https://www.ipn.md/ro/cnp-insista-ca-si-avizele-guvernului-sa-fie-supuse-procedurii-de-transparenta-de-7967_1009616.html

Metodologia Guvernului de evaluare a transparenţei decizionale diferă de cea aplicată de Consiliul Naţional pentru Participare (CNP). Dacă, potrivit datelor autorităţilor, peste 80% din proiectele de acte legislative şi normative au trecut prin toate etapele procesului de transparenţă decizională, CNP operează cu cifra de 67%.

„În metodologia noastră se includ şi avizele Guvernului la iniţiativele deputaţilor, deoarece ele vizează proiecte de legi foarte importante, pe când Guvernul crede că acestea nu trebuie să fie supuse procedurii de transparenţă”, a declarat preşedintele CNP, Sergiu Ostaf, solicitat de IPN după o întrevedere a premierului Iurie Leancă cu membrii Consiliului Naţional pentru Participare.

Sergiu Ostaf spune că CNP-ul are dovezi că unele proiecte de legi sunt elaborate în cadrul ministerelor, dar sunt prezentate ca şi iniţiative ale deputaţilor pentru a evita procedura de transparenţă la nivelul executivului. „Noi nu putem accepta aceste manevre de evitare a transparenţei şi considerăm că avizele executivului la fel necesită a fi supuse transparenţei decizionale”, a spus preşedintele CNP.

Sergiu Ostaf a reiterat că orice proiect de lege sau hotărâre trebuie să fie plasat pe pagina online a executivului cu 3 zile înainte de şedinţa la care urmează să fie examinat, însă această normă nu se respectă întotdeauna, iar CNP-ul consideră acest fapt o încălcare a transparenţei decizionale.

CNP a acţionat Guvernul în instanţa de judecată pentru că a avizat proiectul bugetului de stat pentru anul viitor fără să îl supună dezbaterilor publice. Dosarul a fost depus la Judecătoria sectorului Buiucani. Este în premieră când reprezentanţii societăţii civile acţionează executivul în instanţă pentru încălcarea procedurii de transparenţă decizională.