Comisia Naţională de Integritate (CNI) marchează 6 luni de la începerea activităţii, timp în care a recepţionat 87 de mii de declaraţii şi a iniţiat 38 de controale. Expertul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Mariana Kalughin, apreciază numărul de controale iniţiate ca fiind mai mult decât modest, transmite IPN.
CNI a întocmit, în primele 6 luni de activitate, 328 de procese-verbale contravenţionale pe faptul nedepunerii declaraţiei cu privire la venituri şi proprietate sau a declaraţiei de interese în termenele stabilite de lege. Informaţia se conţine în raportul CNI pentru primul semestru de activitate, comentat de expertul Mariana Kalughin pe platforma on-line despre integritatea persoanelor cu funcţii publice „moldovacurata.md”.
Expertul subliniază că numărul modest de controale iniţiate raportat la numărul de declaraţii recepţionate, cu certitudine, este determinat de capacităţile reduse de control, inclusiv – personal, ale CNI.
Potrivit Marianei Kalughin, problemă de neneglijat este discreţia nelimitată a CNI în iniţierea controlului din oficiu. Astfel, Regulamentul Comisiei Naţionale de Integritate prevede un singur temei pentru iniţierea obligatorie a controlului din oficiu – nedepunerea declaraţiei de către declarant în 30 de zile lucrătoare de la data expirării termenului prevăzut de legislaţie. În rest CNI este absolut nestingherită de lege, prevederile legale în acest sens fiind cu riscuri sporite de coruptibilitate. Pentru a diminua aceste riscuri, spune expertul, este importantă specificarea temeiurilor obligatorii pentru iniţierea de către CNI a controlului din oficiu, astfel asigurându-se că instituţia nu este selectivă şi tratează egal declaranţii.
Potrivit Marianei Kalughin, preferabil ar fi controlul obligatoriu al tuturor declaraţiilor. Expertul insistă asupra obligativităţii verificării autenticităţii informaţiilor incluse în declaraţii. Acest lucru ar putea fi efectuat fie de către CNI prin intermediul unui program computerizat, fie de către persoanele responsabile de colectarea declaraţiilor din cadrul autorităţilor. În caz contrar, mecanismul depunerii declaraţiilor de către agenţii publici nu are nici un efect preventiv. Acest mecanism nu va fi tratat serios, dacă informaţiile incluse în declaraţie nu vor fi verificate, probabilitatea controlului fiind infimă – 38 de cazuri la 87 000 declaraţii, subliniază expertul.