logo

CNA și procuraturile specializate sunt cuiburi de corupție care trebuie să fie lichidate, declarație


https://www.ipn.md/ro/cna-si-procuraturile-specializate-sunt-cuiburi-de-coruptie-care-7967_1093460.html

Asociația Obștească „Cetățenii pentru Drepturile Copiilor, Invalizilor și Pensionarilor” cere înlăturarea necompetențelor juridice ale guvernării, prin schimbarea actualilor funcționari din sistem cu alții care să acceadă în funcție în baza unor concursuri transparente. Și anume, să fie implementat examenul filmat și transmis în direct, iar rezultatele probei scrise să fie publicate.

„CNA și procuraturile specializate, cum ar fi Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), sunt niște cuiburi de corupție care trebuie să fie lichidate”, a menționat Constantin Bobu, membru al Asociației, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la IPN.

Ilie Rotaru, președintele Asociației, menționează că ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, și președintele comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Olesea Stamate, trebuie să fie demiși. „Ei nu cunosc situația reală, au scris întotdeauna hârtii, făcându-le pe bani ca să astupe ochii celor de peste hotare și celor care le-au finanțat”, a spus Ilie Rotaru.

„Cum este posibil ca consilierul juridic al Guvernului Republicii Moldova, membru al elitei juridice a Republicii Moldova, să vină în ședință de judecată și să declare că Guvernul nu are drept de persoană juridică? Cum este posibil, domnilor, ca procurorul în proces penal să se ridice în picioare și să declare protest împotriva faptului că avocatul a făcut obiecții la declarațiile și acțiunile procurorului în proces și a încercat să dovedească judecătorului că avocatul nu are asemnea drept?”, se întreabă Ilie Rotaru, sugerând incompetența juridică a consilierului guvernamental.

Potrivit președintelui Asociației, nimeni nu dorește să evalueze dosarele concrete gestionate de Procuratură și instanțele de judecată. „Dacă noi vom studia dosarele gestionate de procurori și judecători, acolo este situația gravă. Nimeni nu vrea să audă de asta. Nimeni nu vrea să gândească cu ce se ocupă șefii Procuraturilor din Republica Moldova, procuraturilor raionale, procuraturilor de sector, Procuraturii municipiului Chișinău, Procuraturii Anticorupție și PCCOCS, în pofida faptului că activitatea lor poate fi verificată foarte ușor”, a mai spus Ilie Rotaru.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.