Parlamentul nu trebuie să grăbească adoptarea modificărilor propuse la Legea cu privire la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) pentru că acestea reduc din autonomia şi independenţa instituţiei. Aceasta este concluzia la care a ajuns Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), transmite IPN.
Principalele modificări în discuţie vizează subordonarea CNA în raport cu Guvernul, şi anume demisia conducerii instituţiei să se facă prin decizia adoptată de Cabinetul de miniştri, iar mandatul să fie redus de la 5 la 4 ani. De asemenea, se propune ca procesul de numire a directorului să aibă loc fără participarea altor actori decât cei de la guvernare, iar eliberarea din funcţie să fie arbitrată de Guvern.
Potrivit directorului CReDO, Sergiu Ostaf, în urma acestor modificări nu vor fi rezolvate problemele invocate în notele informative ale proiectului de lege. „Proiectul de lege propune una, argumentează altceva şi umbreşte intenţiile reale ale autorilor acestui proiect de lege”, a spus Sergiu Ostaf, suspectând un interes politic în a subordona independenţa şi autonomia instituţiei.
În opinia directorului CReDO, o instituţie care combate corupţia nu poate fi în subordinea unui Cabinet de miniştri. În cel mai rău caz poate fi în subordinea Procuraturii Generale. „În ultima perioadă se înregistrează fenomenul de utilizare a CNA ca „bâtă” politică, utilizarea acestuia în realizarea justiţiei selective şi scurgerii de informaţie”, a spus expertul. El a adăugat că practica internaţională dovedeşte că instituţiile care investighează cazuri de corupţie au nevoie de un grad mai mare de autonomie şi independenţă.
Potrivit lui Sergiu Ostaf, o creştere a independenţei instituţiei contribuie şi la activitatea acesteia. Dacă se va aproba legea propusă, instituţia va regresa până la situaţia anului 2002. Îngrijorări sunt exprimate şi în legătură cu graba prin care este promovată iniţiativa în cauză. Proiectul, propus de un grup de deputaţi la 30 aprilie, a primit astăzi, 3 mai, avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri şi imunităţi şi urmează să fie dezbătut şi în plenul Parlamentului.