Centrul Naţional Anticorupţie a trecut din subordinea Guvernului în subordinea Parlamentului. Un proiect de lege în acest sens a fost votat astăzi, 22 octombrie, în ședinţa plenară a Parlamentului, cu votul a 65 de deputați, transmite IPN.
Potrivit proiectului, directorul centrului urmează a fi numit de către Parlament, cu votul majorităţii deputaţilor, pentru un mandat de 5 ani. Candidatul la funcţia de director urmează a fi selectat în bază de concurs organizat de către Comisia parlamentară juridică, numiri și imunităţi. Una dintre condiţiile pe care trebuie să le întrunească viitorul director este neafilierea politică – „nu este și nu a fost în ultimii doi ani membru al vreunui partid politic, nu este și nu a fost angajat în cadrul organelor permanente ale vreunui partid”.
La fel potrivit proiectului, mandatul directorului poate înceta în caz de demise, incompatibilitate de funcţii, pierderea cetăţeniei sau revocare de către Parlament.
Autorii proiectului, care sunt un grup de deputaţi democraţi, susţin că modificările de lege vin să contribuie la implementarea standardelor internaţionale anticorupţie ce ţin de independenţa structurii specializate anticorupţie, condiţie necesară pentru a-și exercita funcţiile în mod eficace și liber de orice presiune.
CNA a fost trecut din subordinea Parlamentului în subordinea Guvernului în mai 2013, cu votul deputaţilor PLDM și PCRM. Fiind în subordinea executivului, directorul CNA poate fi numit și demis de șeful statului.