Centrul National Anticorupție a venit cu mai multe precizări în legătură cu informațiile apărute în presă precum că Strategia Națională de Integritate Anticorupție pentru anii 2017-2020 nu ar pune accentele unde ar trebui, adică pe justiție, recuperări, condamnări etc. şi că CNA își „îndreptă tunurile” spre societatea civilă şi mass-media.
Directorul-adjunct al CNA, Cristina Ţărnă, a declarat într-o conferință de presă că informațiile au apărut după ce, săptămâna trecută, CNA a desfășurat o ședință de lucru cu mai multe ONG-uri pentru a discuta propunerea unora dintre ele de a include în strategie un pilon nou, pe lângă cele șapte de bază, şi anume: „Societatea civilă şi mass-media”. Majoritatea ONG-urilor care s-au implicat în discuție s-au pronunțat împotrivă. Astfel, la 21 februarie, CNA a confirmat în scris ONG-urilor retragerea descrierii Pilonului VIII.
„O parte din ONG-uri consideră firească implicarea lor în activitățile politice, afilierea politică a membrilor din organele de conducere, sprijinul public al concurenților electorali, acceptarea donațiilor din partea partidelor. Potrivit lor, Legea cu privire la asociațiile obștești nu interzice expres asemenea situații. Mai mult ca atât, potrivit ONG-urilor ce susțin această poziție, ele ar fi implicate în elaborarea unei noi legi cu privire la organizațiile neguvernamentale, care va reglementa toate cele menționate mai sus. Acum trei ani, o poziție similară nu era considerată acceptabilă în mediul societății civile”, a spus Cristina Ţărnă.
Aceasta a precizat că, în mod paradoxal, deși organizațiile neguvernamentale au contribuit la ridicarea standardelor de integritate în sectorul public, marea majoritate dintre ele nu respectă exigențele de etică şi integritate. Probleme similare există şi în mass-media, politica redacțională a cărora este determinată de proprietarii şi beneficiarii efectivi, fără ca publicul să cunoască de fiecare dată conexiunile cu mediul politic şi businessul.
Directorul-adjunct al CNA a precizat că proiectul Strategiei Naționale de Integritate Anticorupție pentru anii 2017-2020 a fost elaborat în baza unei metodologii internaționale, cu eficiență verificată în 70 de state ale organizației în domeniul anticorupție Transparency International.
Cristina Ţărnă a subliniat că, în pofida speculațiilor apărute, CNA consideră la fel de importantă implicarea pe mai departe a societății civile şi mass-media în monitorizarea obiectivă şi imparțială a viitoarei strategii şi dezbaterea publică a riscurilor aferente politizării organizațiilor societății civile în contextul promovării unei noi legi privind organizațiile neguvernamentale.