logo

CNA anunţă despre anihilarea unei grupări specializate în spălare de bani


https://www.ipn.md/ro/cna-anunta-despre-anihilarea-unei-grupari-specializate-in-spalare-de-7967_1006109.html

CNA anunţă despre anihilarea unei grupări criminale. Membrii acesteia sunt suspectaţi că, în perioada 2010-2012, au spălat mijloace financiare în sumă de 134 de milioane de lei, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Centrului Naţional Anticorupţie,  în urma acţiunilor de urmărire penală, a fost identificat un grup de societăţi care s-au încadrat în schemă ca societăţi care achiziţionau produse agricole, ridicând numerar de zeci de milioane de lei. Din grupare făceau parte 5 persoane, din Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, şi din Ucraina.

Timp de doi ani, sub pretextul activităţii de cumpărare şi export a producţiei agricole, prin întocmirea contractelor fictive şi prin înscrieri eronate în datele evidenţei contabile, membrii grupării atribuiau caracter legal mijloacelor băneşti. Numerarul disponibil se introducea în circuitul legal prin intermediul plăţilor în avans către companii nerezidente cu conturi în Letonia.

Companiile nerezidente transferau mijloacele financiare sustrase în conturile aşa-numitor bănci din stânga Nistrului la companiile gestionate de rudele acestora, înregistrate în regiunea transnistreană.

De asemenea, s-a constatat, că firmele gestionate de acest grup criminal, în perioada 2011-2012, a obţinut restituirea TVA din buget în suma de 11 milioane de lei.

Pentru documentarea acestui caz a fost solicitată asistenţă juridică a 5 state, iar pe faptul dat s-au iniţiat 9 cauze penale pentru spălare de bani, evaziuni fiscale, falsuri în documente şi sustragere, care s-au conexat  într-o singură procedură. În prezent, le-a fost înaintată învinuirea la 5 persoane, iar conducătorul şi organizatorul grupării criminale a fost daţi în urmărire generală.