CMC solicită anumitor întreprinderi să contribuie financiar la construcţia reţelelor de gaze din localităţile mun. Chişinău
https://www.ipn.md/ro/cmc-solicita-anumitor-intreprinderi-sa-contribuie-financiar-la-constructia-retel-7966_968930.html
Autorităţile publice locale trebuie să găsească soluţii în viitorul apropiat pentru ca toate construcţiile reţelelor de gaz, de energie electrică şi de apă poatbilă din localităţile suburbane ale mun. Chişinău să fie construite nu doar din banii municipalităţii, ci şi din contribuţia financiară a întreprinderilor care prestează serviciile respective, transmite Info-Prim Neo.
Problema respectivă a fost abordată în cadrul ultimei şedinţe a Consiliului municipal Chişinău (CMC) în procesul examinării programului municipal privind repartizarea alocaţiilor bugetare pentru finanţarea obiectelor de investiţii capitale pe anul 2008.
Preşedintele fracţiunii Partidului Liberal Democrat (PLDM), Alexandru Tănase, susţine că o bună parte din sarcina gazificării localităţilor municipiului Chişinău trebuie să revină celor care vând gazele: „Moldova Gaz” sau „Chişinău Gaz”. Potrivit consilierului, este iraţional ca puţinii bani publici să fie cheltuiţi pentru a construi conducte care mai apoi să fie transmise gratuit către cei care comercializează gazele. Astfel, din banii publici, municipalitatea serveşte „Moldova Gaz” şi „Chişinău Gaz” pentru ca acestea a-şi vândă produsele în ţară. Preşedintele fracţiunii PLDM a accentuat că situaţia este similară în cazul reţelelor electrice şi apeductului.
Consilierul Alianţei Moldova Noastră (AMN), Oleg Cernei, a susţinut propunerea. Potrivit lui, nu este corect ca aceste reţele să fie transmise în mod gratuit unor agenţi economici care nu contribuie financiar la realizarea proiectelor de construcţie a acestora.
Şeful Direcţiei construcţii capitale, Vasile Panfil, a atenţionat consilierii că programul de investiţii capitale pentru 2008 prevede cheltuirea a circa 44,5 mln lei pentru construcţia a 144 de km de reţele de gaz. Potrivit lui, reţelele de gazificare sunt incluse la balanţa direcţiei dar sunt transmise pentru deservire către „Moldova Gaz”. La fel se procedează şi în relaţiile cu „Union Fenosa” şi cu „Apă-Canal Chişinău”. Vasile Panfil a spus că până în prezent s-au purtat convorbiri şi tratative cu furnizorii de gaze, însă aceştia se eschivează să-şi asume responsabilitatea gazificării localităţilor din suburbii, făcând trimitere la o hotărâre de Guvern care prevede că autorităţile locale trebuie să construiască magistralele de gaze din resurse proprii.
CMC a adoptat în cadrul ultimei şedinţe Programul municipal pentru finanţarea obiectelor de investiţii capitale pentru anul 2008, cu propunerea ca să se caute în continuare soluţii pentru ca întreprinderile „Moldova-Gaz”, „Chişinău-Gaz”, „Union Fenosa” şi „Apă-Canal Chişinău” să aloce anumite sume pentru construcţia reţelelor necesare.