CMC a alocat terenul pentru construcţia uzinei de valorificare termică a deşeurilor
https://www.ipn.md/ro/cmc-a-alocat-terenul-pentru-constructia-uzinei-de-valorificare-termica-a-deseuri-7967_981414.html
Consiliul municipal Chişinău (CMC) a alocat un teren cu suprafaţa de 10 hectare, în apropierea str. Uzinelor, pentru construcţia fabricii de valorificare termică a deşeurilor, însă locatarii din zonă sunt categoric împotrivă, invocând că suferă deja din cauza emanărilor de la Staţia de epurare şi de la alte uzine din zona respectivă, transmite Info-Prim Neo.
După lungi dezbateri îndelungate, cu 31 de voturi, CMC i-a dat în folosinţă firmei italiene „STR Engineering Consuting” SRL un lot de pământ pe strada Lunca Bâcului şi a aprobat Acordul semnat de primarul general Dorin Chirtoacă şi şeful firmei pentru construcţia uzinei. În acelaşi timp, a fost semnat şi un grafic de executare a lucrărilor, care prevede că, îndată după alocare terenului, în termen de 10 luni, să fie elaborat studiul de fezabilitate a uzinei, să fie obţinute autorizaţiile necesare pentru construcţie şi avizele organelor de mediu. Termenul de construcţie a fabricii, conform graficului aprobat, este de 20 de luni după primirea autorizaţiilor de construcţie şi a certificatului de urbanism.
Consilierul Oleg Cernei s-a abţinut de la vot, invocând că firma italiană nu are garanţii care ar confirma credibilitatea financiară. Nu există un studiu de fezabilitate care ar confirma necesitatea alocării a unui teren de 10 ha şi nu de 5 ha, de exemplu.
Valerii Climenco, de la Ravnopravie, a fost de acord cu declaraţiile lui Oleg Cernei şi a subliniat că firma respectivă nu are finanţarea necesară. „Băncile i-au refuzat acordarea creditului şi acest lucru spune multe”, a declarat alesul local. Totodată, Climenco a spus că municipiul Chişinău are nevoie urgentă de această uzină, deoarece gunoiştea de la Ţânţăreni este în situaţie critică. Cele 10 milioane de tone depozitate acolo pot oricând declanşa o catastrofă ecologică. Sub gunoişte s-a acumulat un strat de 2 metri de apă. Un proiect investiţional pentru construcţia unei uzine de prelucrare a deşeurilor este necesar.
Membrul fracţiunii PCRM, Mihail Garev, consideră că lotul de teren şi acordul nu poate fi aprobat fără un studiu de fezabilitate şi a menţionat că procesul de prelucrare impus de italieni este deja învechit. „Există tehnologii noi, care permit şi obţinerea profituri”, a subliniat alesul local.
Un chişinăuian care locuieşte în zonă, Mihai Cibotaru, a venit la şedinţă să-şi manifeste nemulţumirea faţă de acest proiect. „Ne-am săturat să fim otrăviţi de atâtea fabrici - Staţia de epurare, uzina de prelucrare a deşeurilor, fabrica „Carmez” şi „Creavit” şi multe altele. Suntem bolnavi, n-avem cu ce respira. De ce nu ne întreabă nimeni dacă suntem de acord ca în prejma noastră să se construiască o fabrică. În afara oraşului nu-i posibilă o astfel de construcţie?”, a menţionat Mihail Cibotarul, care a mai spus că locuitorii din zonă au început deja să adune semnături împotriva construcţiei. Un alt locuitor din zonă, Constantin Basarab, susţine că „persoanele care promovează acest proiect, au interese personale”.