logo

CMAN solicită publicarea informaţiilor privind dosarele în care figurează politicieni şi funcţionari


https://www.ipn.md/ro/cman-solicita-publicarea-informatiilor-privind-dosarele-in-care-figureaza-politi-7967_1023117.html

Consiliul Marii Adunări Naţionale solicită organelor de drept ca, timp de 24 de ore, să fie făcute publice informaţiile referitoare la procesele penale instrumentate în privinţa unui şir de politicieni şi funcţionari de rang înalt, iar anchetele pornite să fie finalizate cu deferirea făptaşilor unei justiţii independente. Printre persoanele vizate se numără Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoacă, Marian Lupu, Valeriu Streleţ, Iurie Leancă, Vladimir Voronin, Oleg Voronin, Nicolae Timofti, Ilan Șor, Dumitru Diacov, Igor Dodon, Renato Usatîi, Zinaida Greceanîi, dar şi alţii, transmite IPN.

Preşedintele consiliului, Andrei Năstase, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în Piaţa Marii Adunări Naţionale că solicitarea vine în condiţiile în care 
ultima perioadă au fost dezvăluite informaţii despre existenţa mai multor dosare penale care vizează persoane cu înalte funcţii decidente, responsabile de guvernarea ţării, precum şi a rudelor apropiate, dar şi a unor şefi de partide de opoziţie, dosare prin intermediul cărora aceştia sunt manipulaţi şi şantajaţi în interese de clan.

„Altfel, din cauza captivităţii acestor politicieni şi funcţionari, cetăţenii Republicii Moldova vor rămâne şi în continuare ostaticii acestui regim criminal, iar ţara va stagna şi chiar degrada în mod iremediabil”, a notat Andrei Năstase.

Andrei Năstase a menţionat că dacă organele de drept nu vor îndeplini această solicitare, manifestanţii se văd nevoiţi să amplifice şi să extindă acţiunile de protest. „Consiliul Marii Adunări Naţionale, ţinând cont de mandatul acordat de către sutele de mii de cetăţeni protestatari şi necesitatea realizării revendicărilor populare, aminteşte guvernării că astăzi expiră termenul acordat pentru a răspunde prompt faţă de angajarea reală în implementarea revendicărilor populare structurate în anexa la Manifestul din 14 octombrie, rezervându-şi dreptul de a acţiona în consecinţă”, a mai spus Năstase.

Membrii Consiliului Marii Adunări Naţionale au mai spus că au fost colectate peste 5 mii de semnături de la cetăţeni pentru a depune o sesizare la procuratură în privinţa schemelor fraudare a consumatorilor prin intermediul tarifelor la gaze şi la energia electrică.