Pentru ultimul trimestru al anului precedent, indiferent de tipul întreprinderii, locală sau străină, tendinţa generală este în scădere, atingând cel mai jos nivel din iunie 2015. Şefii întreprinderilor străine sunt cei mai afectaţi de contextul local. Niciun tip de sector de activitate nu a fost cruţat, scăderea cea mai mare fiind atestată în sectorul finanţelor, băncilor şi asigurărilor. Iar indicatorul privind climatul de afaceri este cel mai prost din toate cele înregistrate vreodată. Barometrul de afaceri pentru trimestrul IV al anului 2015 a fost prezentat marţi, 22 martie, de Camera de Comerţ şi Industrie Franţa - Moldova, Asociaţia obştească „Colaborare Economică Moldo-Germană” şi Magenta Consulting, transmite IPN.
Chiar dacă pe parcursul trimestrului precedent întreprinderile chestionate se aşteptau la perspective pozitive de dezvoltare a afacerilor lor, acest indicator resimte, de asemenea, o scădere considerabilă. Întreprinderile manifestă o prudenţă mare şi nu se aşteaptă la o ameliorare a afacerilor lor în următorul trimestru. Sectorul agriculturii şi industriei agroalimentare este mai pesimist. Întreprinderile chestionate au continuat să investească pe parcursul ultimului trimestru, conform previziunilor exprimate pe parcursul ultimei chestionări. Tendinţa rămâne identică pentru trimestrul următor, chiar dacă această dorinţă de a investi este modestă sau aproape de zero pentru întreprinderile străine. Întreprinderile din sectorul bancar şi cel al asigurărilor, preconizează să-şi reducă investiţiile în perioada următorului trimestru.
Pe parcursul ultimului trimestru, numărul salariaţilor din cadrul întreprinderilor chestionate a înregistrat o scădere uşoară, chiar dacă acestea prevăzuse iniţial noi angajări. Tendinţa globală este, totuşi, puţin mai pozitivă pentru următorul trimestru. Întreprinderile locale prevăd să-şi mărească uşor efectivul de personal, pe când cele străine rămân a fi neutre. Ca şi pentru alţi indicatori, investitorii străini manifestă prudenţă, sectorul de producere nu preconizează noi angajări.
Climatul de afaceri înregistrează cele mai rele rezultate. Chiar dacă întreprinderile chestionate au manifestat o prudenţă în privinţa evoluţiei climatului de afaceri, percepţia realităţii legate de climatul de afaceri s-a dovedit a fi extrem de negativă, având cele mai proaste rezultate înregistrate până acum. Anume întreprinderile străine şi-au manifestat cel mai mult neliniştea, în rând cu cele din sectorul bancar, financiar şi cel al asigurărilor, fiind urmate de cele din sectorul producerii industriale. În ansamblu, nici un tip sau sector de activitate nu manifestă optimism în această privinţă.
Ancheta a fost realizată în perioada 18 ianuarie-5 februarie pe un eşantion reprezentativ de 562 de întreprinderi moldoveneşti şi străine de pe întreg teritoriul Republicii Moldova.