logo

Claus Neukirch: Abordarea pașilor mici în procesul de reglementare – calea cea dreaptă


https://www.ipn.md/ro/claus-neukirch-abordarea-pasilor-mici-in-procesul-de-reglementare-calea-7965_1045906.html

Realizările atinse în procesul de reglementare transnistreană, beneficiarii cărora sunt oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului: fermieri, studenți, profesori, elevi și părinți, au contribuit la edificarea încrederii între părți și ajută ca reglementarea finală să fie construită de jos. Este constatarea șefului Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch. „Astfel, aș spune că suntem pe calea cea dreaptă cu abordarea de pași mici”, a declarat oficialul în cadrul recepției de Crăciun a OSCE, trecând în revistă principalele progrese în procesul de reglementare, înregistrate pe parcursul anului curent, transmite IPN.

Claus Neukirch a menționat că faimosul pachet din opt puncte este aproape finalizat. Acordurile cu privire la plăcuțe de înmatriculare neutre, școlile cu predare în grafie latină, terenurile agricole din raionul Dubăsari, podul de la Gura Bâcului-Bâcioc și apostilarea diplomelor universitare au fost în mare măsură implementate. De asemenea, în ultimele săptămâni s-a văzut un progres substanțial în domeniul telecomunicațiilor și această chestiune este aproape de a fi soluționată.

„Mă bucură mult faptul că miniștrii de externe ai celor 57 de state participante ale OSCE au recunoscut acest progres în Declarația miniștrilor de la Milano săptămâna trecută. Această declarație în mod explicit aplaudă angajamentul, conducerea și voința politică a ambelor Părți. Totuși permiteți-mi să adaug aici că conducerea mereu necesită susținere ca să producă rezultate. În acest caz, cred că este important să recunoaștem eforturile neîncetate ale celor doi reprezentanți politici și ale echipelor lor”, a subliniat șeful Misiunii.

Claus Neukirch a mulțumit întregii echipe a Misiunii pentru dedicația și munca asiduă, dar și președinției italiene pentru cooperare excelentă care a fost în acest an. „Unul dintre domenii în care atât Italia cât și Misiunea au investit multă muncă, dar și bani sunt birourile de înregistrare a vehiculelor. Sunt fericit să vă anunț că la moment peste 1400 de vehicule din Transnistria au primit plăcuțe de înmatriculare neutre și pot participa la trafic internațional. Înregistrările online pentru depuneri sunt complet programate până-n septembrie 2019”, a notat oficialul.

Acesta a menționat și faptul că astăzi elevii și profesorii pot să se deplaseze liber la cele opt școli cu predare în grafia latină în regiunea transnistreană, dar și că peste 90% din terenuri agricole din Doroțcaia au fost returnate proprietarilor lor legitimi. De asemenea, că peste 200 de absolvenți ai Universității de la Tiraspol își pot face studii peste hotare grație apostilării diplomelor lor. „Și orice persoană care călătorește la Tiraspol la fel de des ca și noi la sigur va aprecia deschiderea podului Gura Bâcului-Bâcioc. În domeniul telecomunicațiilor avem acum un cadru legal care deschide calea spre rezolvarea acestei chestiuni. Mai este lucru de făcut. Știm și recunoaștem asta. Totodată, credem că putem atinge mai multe rezultate dacă continuăm în același spirit în 2019”, susține șeful Misiunii.

Oficialul a spus că au fost progrese și în alte domenii, în particular în ceea ce ține de comemorarea holocaustului. A fost făcut primul pas spre deschiderea Muzeului de Istorie a Evreilor la Chișinău, a fost elaborat cursul opțional privind comemorarea holocaustului, au fost sporite capacitățile. „Suntem pe calea cea dreaptă și aici. Construirea ulterioară a unei societăți incluzive și tolerante va aduce beneficii Republicii Moldova, va aduce beneficii întregii societăți și va ajuta procesul de reglementare. Misiunea OSCE vă stă la dispoziție să vă susțină să abordați aceste provocări în 2019. Abia așteptăm să lucrăm cu președinția slovacă în OSCE în 2019 și cu toți prietenii și partenerii noștri din comunitatea internațională, societatea civilă, de la Chișinău și Tiraspol”, a mai spus Claus Neukirch.