logo

CJI: Mai multe media din Republica Moldova folosesc tehnici de manipulare


https://www.ipn.md/ro/cji-mai-multe-media-din-republica-moldova-folosesc-tehnici-de-7967_1025645.html

Mai multe insituţii media folosesc tehnici de manipulare – fie informându-se dintr-o singură sursă, fie folosind etichetări în ştiri, sau prin extragerea faptelor. Aceste tehnici sunt utilizate în principal la reflectarea evenimentelor interne politice şi a subiectelor de politică externă referitoare la situaţiile de conflict. Constatările aparţin experţilor Centrului pentru Jurnalism Independent, care au monitorizat, în perioada 1 noiembrie 2015-31 ianuarie 2016, 12 instituţii media.

Directoarea CJI, Nadine Gogu, a spus marţi, 23 februarie, într-o conferinţă de presă la IPN că printre instituţiile monitorizate se numără portaluri de ştiri, versiuni online ale publicaţiilor săptămânale şi posturi de televiziune, care au acoperire naţională şi produc conţinut în limba română şi rusă. De asemenea, au fost analizate principalele buletine informative de la unele posturi TV, precum şi unele ştiri de la portalurile media.

Viorica Zaharia, expert media, a declarat că printre subiectele monitorizate se numără evenimentele politice din ţară, precum ar fi vizita preşedintelui Parlamentului la Bruxelles, relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol, desemnarea lui Ion Sturza la funcţia de premier. De asemenea, experţii au monitorizat şi modul de reflectare a propunerii de către majoritatea parlamentară a candidaturii lui Vlad Plahotniuc la funcţia de premier, dar şi învestirea Guvernului Filip. Experţii au analizat şi subiectele de actualitate internaţională, cum ar fi intervenţia militară a Rusiei în Siria,  evenimentele din Ucraina, criza refugiaţilor din Europa.

Potrivit raportului, cele mai frecvente abateri de la normele deontologice de la prezentarea echilibrată a faptelor şi la reflectarea obiectivă a realităţii au fost constatate în materialele difuzate de Publika TV, RTR, REN TV, Novostipmr.ru, Sputnik.md. Viorica Zaharia a spus că una dintre tehnicile de manipulare des folosite de către jurnalişti este negarea sau tăinuirea faptelor. Acestea au fost constate la mijloacele de informare – RTR şi Sputnik.md, când au reflectat vizita la Bruxelles a preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu. În timpul monitorizării s-a stabilit că ambele media au reflectat amănunţit ce a spus Andrian Candu, au citat discursurile unor europarlamentari, însă au omis întrebările referitoare la realitatea din Republica Moldova şi faptul că europarlamentarii nu au primit răspunsuri la aceste întrebări.

Potrivit expertului, omisiuni au fost constate şi la posturile Prime TV, Publika TV şi Canal 3 în relatările despre profilul lui Vlad Plahotniuc, când a cesta a fost înaintat la funcţia de premier. Experţii media au constat că la aceste posturi, Vlad Plahotniuc a fost prezentat ca un om de afaceri prosper, jurnaliştii au prezentat hobby-urile acestuia, dar nu au spus nimic despre afacerile şi proprietăţile sale. Experţii media au constat că a fost omisă, în mod special, şi informaţia că despre faptul că el deţine aceste posturi media.

Viorica Zaharia a declarat că o altă tehnică de manipulare constatată în perioada monitorizării este şi etichetarea. Aceasta a spus că această tehnică este folosită de către jurnaliştii de la Jurnal TV, atunci când vorbesc despre Vlad Plahotniuc. Experţii au constatat că tehnica manipulării prin etichetări este folosită şi la Publika TV, dar şi la Prime TV. O altă tehnică de manipulare atestată în perioada monitorizării este şi utilizarea titlurilor şi imaginilor pentru a prezenta unii subiecţi în lumină pozitivă, iar pe alţii într-o poziţie negativă. Pe durata monitorizării, experţii au depistat şi astfel de abateri de la normele deontologice precum interpretarea şi comentarea faptelor, în special la Sputnik.md şi RTR.

Experţii media recomandă jurnaliştilor să se conducă în activitatea lor exclusiv de normele Codului Deontologic şi să selecteze subiectele în funcţie de interesul public, şi nu de cel al proprietarilor trusturilor de presă. La fel, jurnaliştii ar trebui să renunţe la practicile de prezentare unilaterală a faptelor şi la comentarea informaţiilor etc.