Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a lansat Ghidul practic pentru funcţionarii publici şi jurnalişti „Accesul la informaţie fără „baricade”. Ghidul are menirea de a facilita colaborarea dintre cele două părţi – jurnaliştii şi funcţionarii publici, transmite IPN.
Lucrarea a fost elaborată de experţii CJI şi vine cu analize şi recomandări pentru optimizarea cadrului legal privind accesul la informaţie, dar şi cu sfaturi practice cele două tabere. Autorii ghidului, Sorina Ştefârţă şi Irina Perciun, susţin că este necesară micşorarea până la 10 zile calendaristice a perioadei când funcţionarii trebuie să ofere un răspuns la cererile de furnizare a informaţiilor de interes public, care acum este de 15 zile lucrătoare, dar şi sancţiuni mai dure pentru nerespectarea Legii privind accesul la informaţie.
Autorii ghidului oferă mai multe recomandări şi sfaturi date de jurnalişti comunicatorilor şi viceversa. Astfel, jurnaliştii vor afla din ghid cum să solicite corect o informaţie oficială, cine sunt furnizorii, ce să facă atunci când informaţia costă şi cum să procedeze dacă răspunsul unui funcţionar public este „Nu”. La rândul lor, comunicatorii vor găsi informaţii utile despre cum să asigure informarea activă, corectă şi la timp a jurnaliştilor, când au dreptul să limiteze accesul la informaţie, dar şi cum să administreze mai eficient paginile web oficiale, cum să evite şi să gestioneze situaţiile de criză etc.
Ghidul a fost elaborat în cadrul proiectului „Fortificarea cadrului legislativ în domeniul mass-media din Republica Moldova”, implementat de CJI cu sprijinul financiar al organizaţiei Civil Rights Defenders, Suedia.