Circumstanţele electorale amână implementarea unor reforme economice şi sociale importante
https://www.ipn.md/ro/circumstantele-electorale-amana-implementarea-unor-reforme-economice-si-sociale--7966_976397.html
Din cauza costurilor politice, Guvernul în componenţa actuală nu va implementa nicio reformă vitală pentru economia aflată în criză, consideră Valeriu Prohniţchi, director al Centrului analitic independent Expert-Grup, citat de Info-Prim Neo.
Printre reformele necesare expertul a numit reducerea numărului de beneficiari în sistemul de protecţie socială, ţintirea mai exactă a plăţilor sociale. O altă prioritate este reformarea consecventă a administraţiei publice centrale.
Optimizarea cheltuielilor bugetare la toate nivelurile ar fi a treia urgenţă. Deocamdată, însă, aceasta s-a limitat la reducerea cu 20% a transferurilor către bugetele locale, iniţiativă neadoptată încă de Parlament. Această reducere a vizat transferurile de la Fondul pentru susţinerea financiară a unităţilor administrativ teritoriale, şi nu cele cu destinaţie specială, fapt ce permite continuarea anumitor proiecte de infrastructură, de exemplu de gazificare sau aprovizionare cu apă potabilă, în localităţile unde administraţiile locale sunt politic afine Guvernului, constată Expert-Grup.
Dintre măsurile anticriză propuse de executiv,Valeriu Prohniţchi consideră să sunt cu adevărat viabile şi nu depăşesc competenţele juridice ale actualei echipe cele ce ţin de reducerea termenelor de eliberare a autorizaţiilor şi licenţelor pentru activitatea economică, precum şi diminuarea reglementărilor administrative asupra activităţilor de comerţ exterior.
În ultima jumătate de an presiunea administrativă asupra businessului a crescut. S-a majorat numărul de controale ale poliţiei asupra întreprinderilor. Acest fapt a fost recunoscut chiar şi de premierul Zinaida Greceanâi şi o confirmă şi nivelul amenzilor şi sancţiunilor administrative aplicate agenţilor economici. Acestea au depăşit, în ianuarie- aprilie, cu 68% indicatorii preconizaţi. Şi aceasta pe fundalul reducerii simţitoare a altor
compartimente de venituri ale bugetului.