logo

Circuitul substanţelor cu conţinut chimic va fi reglementat printr-o lege nouă


https://www.ipn.md/ro/circuitul-substantelor-cu-continut-chimic-va-fi-reglementat-printr-o-7967_1030503.html

Pentru a preveni expunerea la şi poluarea cu substanţe toxice, Ministerul Mediului a venit cu mai multe ajustări ale legislaţiei din domeniu. Svetlana Bolocan, şefă de direcţie la Ministerul Mediului, a declarat într-o conferinţă de presă la IPN, că modificări au fost operate inclusiv în Legea privind aerul atmosferic şi cea a protecţiei mediului cu scopul de a introduce anumite interdicţii pe teritoriul ţării pentru produsele care au în conţinut substanţe chimice şi care sunt deja interzise pe piaţa internaţională.

Aceasta a adăugat că, la iniţiativa Ministerului Mediului, Parlamentul a adoptat mai multe modificări la legislaţia de mediu, printre care se numără interzicerea aducerii pe piaţa internă a produselor şi vopselelor cu conţinut de plumb. Legea a fost aprobată în luna iunie anul curent. Prevederile vor intra în vigoare la începutul anului viitor după care Agenţia pentru Protecţia Consumatorului va monitoriza respectarea legislaţiei.

Svetlana Bolocan a menţionat că alte modificări la legislaţie vizează domeniul integrat al substanţelor chimice pentru că pe piaţa internă a republicii sunt plasate un spectru mare de substanţe chimice, dar care nu sunt reglementate de lege.

La fel urmează să fie elaborat un set de 13 acte normative prin care agenţii economici vor fi autorizaţi şi obligaţi să raporteze instituţiilor statului şi să monitorizeze ciclul substanţelor chimice pe care le vor importa sau produce pe teritoriul ţării. „Sunt nişte obligaţii europene, nu este un moft al unei instituţii, şi doar aşa vom avea o clasificare a acestor produse şi etichetarea în conformitate cu cerinţele europene”, a spus Svetlana Bolocan.

În prezent în comisiile parlamentare se află în proces de discuţie un proiect de lege prin care să fie restricţionat importul altor substanţe chimice care cad sub incidenţa regulamentelor europene, necesitatea aprobării proiectului rezultă din prevederile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.