logo

Circa 62% din localitățile țării aveau acces în 2022 la sisteme publice de alimentare cu apă


https://www.ipn.md/ro/circa-62-din-localitatile-tarii-aveau-acces-in-2022-7967_1103483.html

În anul 2022 acces la sistemele publice de alimentare cu apă au avut 55 de municipii și orașe și 891 de localități rurale, ceea ce reprezintă aproape 62% din localitățile țării. Potrivit Biroului Național de Statistică, peste 60% din satele Moldovei au avut acces la alimentare cu apă potabilă din sistemele publice. În contextul Zilei mondiale a apei, marcate anual pe 22 martie, Agenția Națională pentru Sănătate Publică planifică o acțiune publică de sensibilizare și conștientizare a populației despre rolul apei pentru viață și sănătate, transmite IPN.

Genericul din acest an este „Apa pentru Pace” și atrage atenția asupra faptului că apa joacă un rol critic pentru stabilitatea, pacea și prosperitatea lumii, fiind o componentă esențială pentru dezvoltarea durabilă. „Evenimentul evidențiază rolul cooperării transfrontaliere pentru a aborda criza globală a celor 2,2 miliarde de oameni, care trăiesc astăzi fără acces la apă potabilă. Cooperarea trebuie să fie incluzivă, intersectorială și orientată spre acțiune pentru a proteja ecosistemele și sănătatea oamenilor, în special în situații de criză, cum ar fi seceta, inundațiile sau poluarea industrială”, precizează ANSP.

În cadrul acțiunii publice de sensibilizare, specialiștii vor furniza informații privind rolul apei pentru sănătate, prevenirea bolilor condiționate de apă și cu privire la importanța accesului la apă potabilă sigură pentru bunăstare și condiții decente de trai, a măsurilor de protejare a surselor de apă etc.

Specialiștii de laborator din cadrul ANSP vor demonstra unele teste simple în probele de apă, cum ar fi: determinarea conductivității electrice cu stabilirea nivelului total de mineralizare a apei, determinare PH-lui, a turbidității, a nivelului de clor rezidual în apă, etc. Astfel de evenimente se vor mai desfășura concomitent în Edineț și Soroca.

„Prin aceasta acțiune ne propunem să creștem nivelul de informare a publicului despre importanța și calitatea apei potabile, necesitatea de a avea acces la sisteme de asigurare cu apă și sanitație gestionate în siguranță și la informații despre calitatea apei consumate”, menționează instituția.

Potrivit ANSP, în anul 2022 lungimea totală a apeductelor și rețelelor publice de distribuție a apei a constituit 19,0 mii de kilometri și, comparativ cu anul precedent, s-a extins cu 15,9% sau 245,8 kilometri de rețele noi construite . Din lungimea totală, 18,5 mii de kilometri aparțin sistemelor date în exploatare, iar 0,5 mii de kilometri – sistemelor care nu sunt date în exploatare, dar deservesc populația.