Muzeele şi centrele de informare turistică din arealul moldovenesc al Dunării sunt vizitate anual de aproape 40 de mii de turişti, ceea ce constituie 5% din totalul vizitatorilor la nivel de ţară. Turiştii vin să cunoască tradiţiile şi valorile acestei zone, care reprezintă o destinaţie multiculturală. Datele au fost prezentate joi, 22 ianuarie, de către preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare a Turismului în Moldova, Viorel Miron.
Viorel Miron, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că în arealul moldovenesc al Dunării anual sosesc peste 184 de mii de vizitatori străini, care tranzitează zona fără a o cunoaşte sau a vedea ceva aici. În arealul cuprins de raioanele Cahul, Cantemir, Taraclia şi UTA Găgăuzia poate fi admirat cel mai mare fluviu european, cele mai mari lacuri naturale din ţară, una dintre cele mai mari arii naturale protejate, cel mai mare sat şi cea mai mare diversitate etnică din Moldova.
În zonă sunt amplasate 16 unităţi muzeale, iar turiştii beneficiază de serviciul a 26 de ghizi specializaţi. Vizitatorii au parte de un spectru mare de servicii, cum ar fi excursii individuale sau în grup, expoziţii, manifestări cultural-ştiinţifice, lecţii, seminare etc. Managerii muzeelor de aici confirmă că anual sunt solicitate circa 2 mii de acţiuni organizate, ponderea cea mai mare având excursiile şi lecţiile tematice.
O pondere însemnată o au muzeele cu specific etnografic. Împreună, patrimoniul cultural al găgăuzilor şi bulgarilor de aici, reprezintat de 11 muzee, este vizitat de 56% din vizitatorii zonei.
Cele 16 muzee din areal sunt amplasate în Cahul, Giurgiuleşti, Slobozia Mare, Văleni, Brânza, Cantemir, Stoianovca, Taraclia, Corten, Tvardiţa, Cairaclia, Vinogradovca, Comrat şi Beşalma.