logo

Circa 40 de grădiniţe vor fi renovate, dotate cu mobilier, jucării şi materiale didactice


https://www.ipn.md/ro/circa-40-de-gradinite-vor-fi-renovate-dotate-cu-mobilier-7967_1007241.html

Circa 40 de grădiniţe de pe teritoriul ţării urmează a fi renovate, dotate cu mobilier, jucării şi materiale didactice, iar peste 1200 de copiii vor avea acces la educaţie de nivel avansat. Totodată, se preconizează deschiderea unui centru de reabilitare, în cadrul grădiniţei din Ceadâr Lunga, pentru copiii cu nevoi speciale. În acest sens, Parteneriatul Global pentru Educaţie a oferit Republicii Moldova un grant de 4,4 milioane de dolari. Grantul este gestionat de Banca Mondială. Proiectul este implementat de Ministerul Educaţiei.

Solicitată de IPN, managerul de proiect din cadrul Ministerul Educaţiei, Lia Sclifos, a spus că banii sunt investiţi în reforma realizată de minister în domeniul educaţiei timpurii. „Obiectivele proiectului ţin de crearea accesului la educaţie pentru copiii din mediul rural, ceea ce presupune renovarea grădiniţelor şi dotarea acestora cu necesarul pentru o bună funcţionare. Un alt obiectiv este crearea accesului la educaţie pentru copiii cu nevoi speciale. Deschiderea şi dotarea unui centru care să permită reabilitarea fizică şi incluziunea educaţională a copiilor cu nevoi speciale precum şi pregătirea părinţilor şi a educatorilor  care vor lucra cu aceşti copii. Al treilea obiectiv este sporirea calităţii serviciilor de educaţie timpurie, ceea ce presupune reforme la nivel de pregătire a cadrelor didactice din instituţiile preşcolare prin promovarea  serviciilor de mentorat”, a spus Lia Sclifos.

Ea a adăugat că pentru achiziţionarea celor necesare, Ministerul Educaţiei a anunţat o licitaţie. „Este o licitaţie care o facem cu scopul de a dota grădiniţele renovate în cadrul proiectului cu mobilier, jucării, materiale didactice , cărţi şi terenuri de joacă şi sport. Avem specificaţii tehnice pentru fiecare produs. Companiile interesate se pot adresa pentru informaţii. Lucrăm după formula de achiziţii a Băncii Mondiale”, a spus Lia Sclifos.

În anii precedenţi, Banca Mondială a mai susţinut Ministerul Educaţiei în 2 proiecte în domeniul educaţiei.