Circa 30 de case de locuit din comuna Tohatin au fisuri provocate de alunecările de teren
https://www.ipn.md/ro/circa-30-de-case-de-locuit-din-comuna-tohatin-au-fisuri-provocate-de-alunecarile-7967_958500.html
Circa 30 de case de locuit din comuna Tohatin a municipiului Chişinău au fisuri provocate de alunecările de teren în una din 7 zone active de alunecări din localitate.
Primarul comunei, Sergiu Cibotaru, a declarat pentru Info-Prim Neo că umeditatea excesivă şi ridicarea nivelului apelor freatice a cauzat activizarea şi mai sporită a unei zone de alunecări de teren. Astfel, la moment, circa 6 hectare de pământ prezintă pericol. „Zona arată ca după un dezastru – drum deteriorat, sol răvăşit, copaci în vârstă de 30-40 de ani culcaţi la pământ”, a menţionat Cibotaru. Pănă la casele de locuit mai sunt 60-70 de metri. În cazul în care procesul nu va fi stopat, casele ar putea fi grav afectate, fiindcă deja la circa 30 dintre ele au fost înregistrate fisuri de diferite dimensiuni. Dacă va apare un pericol pentru locatari, aceştia vor fi evacuaţi la rude sau la grădiniţa de copii din localitate, unde au fost pregătite, în acest sens, câteva încăperi.
În legătură cu situaţia comuna dată, specialiştii Institutelor Iprocom şi Agion, ai Direcţiei municipale de protecţie a populaţiei, şi autorităţile locale din Tohatin au estimat în dimineaţa zilei de vineri posibilităţile de stopare a alunecărilor de teren în localitatea respectivă. Şeful adjunt al Direcţiei municipale de protecţie a populaţiei, Aurel Climaşevshi, a comunicat pentru Info-Prim Neo că pentru a opri alunecările s-a decis pomparea urgenţă a apei din zonă, iar pentru monitorizarea în regim non-stop a procesului, a fost instaurat un post de observator. În afară de aceasta, monitorizarea caselor şi acareturilor a fost pusă în seama proprietarilor, care sunt obligaţi să anunţe autorităţile despre schimbările produse sau majorarea fisurilor. Aurel Climaşevshi a mai spus că, în paralel, sunt examinate şi alte focare active de alunecări situate în municipiul Chişinău, dar deocamdată nici unul nu este atât de activ ca acel de la Tohatin.
Conform datelor Asociaţiei de Stat AGeoM, în Chişinău sunt înregistrate 88 de alunecări de teren, situate pe o suprafaţă de 241 hectare. Majoritatea alunecărilor de teren sunt cauzate de activitatea antropogenă, în special defrişarea arborilor şi efectuarea lucrărilor de construcţie pe locuri înalte, ridicarea nivelului apelor freatice cu 4-5 metri faţă de cel natural. În Republica Moldova sunt înregistrate 16 mii de sectoare afectate de alunecări de teren, dintre care 2 332 sunt active. Actualmente sunt afectate de alunecări de teren 1 043 de localităţi, dintre care 48 necesită strămutarea.