logo

Circa 2 mii de copii ajung anual la spital din cauza bolilor renale, medic


https://www.ipn.md/ro/circa-2-mii-de-copii-ajung-anual-la-spital-din-cauza-bolilor-renale-medic-7967_1025997.html

Anual, în Republica Moldova, circa două mii de copii ajung la medic din cauza patologiilor renale, iar aproximativ 40 dintre ei suferă intervenţii chirurgicale de înlăturare a rinichiului. Şefa Secţiei chirurgie pediatrică din cadrul Institutului Mamei şi Copilului, Eva Gudumac, spune că numărul bolilor renale la copiii este în creştere şi în cele mai multe cazuri, astfel de maladii trec fără a manifesta simptome specifice, transmite IPN.

Eva Gudumac a menţionat că de multe ori părinţii pot confunda simptomele unor maladii renale cu febră sau cu dureri obişnuite de burtă, din acest motiv bolile de rinichi sunt depistate tardiv. În astfel de situaţii, precizează Eva Gudumac, tratamentul medicamentos poate fi insuficient, iar pentru a salva pacientul, doctorii sunt nevoiţi să recurgă la intervenţii chirurgicale.

Potrivit şefei Secţiei, cauzele apariţiei anomaliilor renale sunt multiple. Astfel, aceste malformaţii pot fi cauzate şi de faptul că mamele nasc copiii după vârsta de 35 de ani sau fac febră în timpul sarcinii şi utilizează anumite medicamente pentru a se trata. De asemenea, există un risc mare ca un copil să se nască cu o anomalie renală în cazul când în familie mai există astfel de malformaţii. Totodată, alimentaţia vegetariană în timpul sarcinii şi expunerea la factorii toxici determină apariţia anomaliilor la copii.

Pentru a preveni bolile renale la copii, medicul Eva Gudumac recomandă părinţilor să consulte mai frecvent medicul şi să efectueze regulat investigaţiile medicale de rutină. Potrivit chirurgului pediatru, metoda de bază care permite descoperirea bolilor renale este ecografia. De asemenea, medicul recomandă atenţie deosebită la modul de alimentare al femeilor însărcinate şi monitorizarea minuţioasă a anomaliilor care au fost descoperite la copil în etapa intrauterină.