logo

Cinematografia a evoluat mai puţin decât ţara în anii de independenţă, cineast


https://www.ipn.md/ro/cinematografia-a-evoluat-mai-putin-decat-tara-in-anii-de-independenta-cineast-7967_1029066.html

Cinematografia a evoluat mai puţin decât ţara în ansamblu în anii de independenţă. Ea nu a reuşit să treacă prin urcuşuri şi coborâşuri, a stat la fund. Prin comparaţie cu statul, care „se avânta în sus, în speranţe şi în viitor” cinematografia rămânea să stea jos, nu a evoluat nicicum. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Uniunii Cineaştilor din Moldova, Sergiu Prodan, într-un articol publicat de IPN.

Potrivit cineastului, cinematografia a fost redusă, practic, la amatorism, în sensul bun al cuvântului. De cinematografie s-au ocupat doar oamenii care o făceau din dragoste, nu din profesie. Tot ce s-a făcut în aceşti 25 de ani s-a făcut din inerţie. Statul a exclus cinematografia din viaţa socială şi în toţi aceşti ani s-au mimat periodic anumite acţiuni cinematografice sau iniţiative în direcţia cinematografiei, care bineînţeles nu puteau să dea niciun rezultat, este de părere Sergiu Prodan.

El a mai spus că în Moldova nu există un mecanism prin care să fie vândut produsul cinematografic, iar consumatorul să aibă posibilitatea să plătească pentru a privi un film. Ceea ce există în Moldova e o ramură a sistemului de distribuţie mondial. Moldova nu are un mecanism, de aceea nu poate avea propria producere.

Cât priveşte Legea cinematografiei, Sergiu Prodan susţine că aceasta „a fost redusă la o „formalitate, la o instituţie – Centrul Naţional de Cinematografie”. La momentul promovării  legii, „această formalitate” a fost acceptată pentru instituirea acelui centru care urma să reprezinte interesele domeniului în Guvern. „Acum există acest centru de jure, dar de facto sunt doar străduinţele directorului Valeriu Jereghi de a încerca să facă ceva neavând nici instrumentele, nici competenţele legale de care ar trebui să dispună. Nu poţi fi supărat pe aceasta. Poţi fi supărat pe un eşec atunci când ai vrut să faci ceva, când ai încercat, când ai depus eforturi, când ai avut toată susţinerea şi n-ai reuşit, pentru că e concurenţă, pentru că e competiţie, pentru că trebuie să fii mai bun şi a reuşit altul, a reuşit cel mai bun, dar a reuşit. Atunci eşti enervat, motivat. În cazul nostru – nu, totul este foarte bine, nimeni nu a reuşit. Speranţele sunt intacte, viitorul ne aşteaptă”, spune Sergiu Prodan.

La 25 de ani de Independenţă, marcată pe 27 august, Agenţia de presă IPN „s-a autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gânduri despre şi pentru Moldova”, iar materialele sunt publicate din 18 iulie.