logo

Cine va câștiga bătălia în capitală va porni cu prima șansă în parlamentare, opinie


https://www.ipn.md/ro/cine-va-castiga-batalia-in-capitala-va-porni-cu-prima-7965_1040493.html

Jurnalistul şi analistul politic Igor Volnițchi consideră că miza alegerilor locale noi din Chişinău este foarte mare, întrucât în capitală locuiesc circa un sfert din totalul alegătorilor moldoveni. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, analistul a declarat că cel care va câștiga bătălia pentru Primăria capitalei va porni cu prima șansă în alegerile parlamentare din toamnă.

Igor Volnițchi nu exclude faptul că alegerile noi, chiar dacă au fost stabilite, ar putea fi zădărnicite prin instrumente de natură financiară. Acesta a amintit despre referendumul convocat de președintele Igor Dodon pentru data de 24 septembrie 2017. Atunci CEC a stabilit data referendumului, a trimis solicitarea respectivă către organele abilitate ale statului, dar iată că la nivel guvernamental nu s-au identificat banii respectivi.

În opinia sa, dacă guvernarea nu va fi sigură că va câștiga acest „meci”, nici nu-l va porni sau îl va porni, dar va interveni pe parcurs cu unele modificări de ordin politic. „Iată doar câteva scenarii cum le văd eu în continuare: primul scenariu – ar fi posibil ca aceste alegeri să nu aibă loc, fiind invocat fie pretextul financiar, fie intervenind pe fir Curtea Constituțională, fie o instanță de judecată, dacă cineva se va adresa. Scenariul doi – aceste alegeri au loc, dar dacă rezultatul nu convine cuiva, intervin din nou unele adresări în organele abilitate ale statului și nu se validează rezultatele acestor alegeri”, a opinat analistul.

Analistul consideră că guvernarea va face tot posibilul să o promoveze pe Silvia Radu, actualul primar interimar, în funcția de primar cu acte în regulă, demonstrând tuturor și creându-și deja din timp rezultatele în alegerile parlamentare – „uite, am reușit să obținem victoria în Chișinău, avem susținere”.

Referindu-se la Partidul Socialiștilor, analistul a declarat că situația acestei formațiuni este foarte interesantă, pentru că trebuie să facă față unei mari provocări. Socialiștii trebuie să-și identifice candidatul, să facă total transferul de imagine de la partid către acest candidat, pentru că acesta-i elementul de bază în campania socialiștilor.

„În momentul în care își trec candidatul în turul doi, ei pot considera că scopul minim l-au atins, pentru că de fiecare dată, trecându-și candidatul în turul doi, ei au obținut acel scop minim – consolidarea propriului electorat din capitală”, a notat jurnalistul.

Igor Volnițchi a mai spus că în această campanie electorală cu siguranță vor exista favoriți și aceștia vor fi, cel puțin în acest moment, candidatul socialiștilor, un eventual candidat comun al celor de pe centru-dreapta sau cel mai reprezentativ și, desigur, va fi Silvia Radu. În opinia sa, deși ultima va candida ca independentă, va fi susținută masiv din umbră de către guvernare.