logo

Cine și când poate solicita seturi gratuite de accesorii pentru determinarea glicemiei


https://www.ipn.md/ro/cine-si-cand-poate-solicita-seturi-gratuite-de-accesorii-pentru-determinarea-gli-7967_1045757.html

În municipiul Chișinău, sunt 10733 de beneficiari de seturi de accesorii pentru determinarea glicemiei, iar în acest sens din bugetul municipal pentru anul 2018 au fost alocate 3,7 milioane de lei. Seturile se eliberează adulților de două ori pe an, iar copiilor – trimestrial. Într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN de către Direcția generală sănătate și asistență socială a municipiului Chișinău, se spune că setul de accesorii pentru determinarea glicemiei include 50 de lanțete cu dispozitiv pentru ajustarea lanțetelor și 50 de teste de control al glicemiei.

Beneficiarii seturilor gratuite de accesorii pentru determinarea glicemiei sunt copiii cu diabet zaharat; pacienții adulți cu diabet zaharat de tip 1 și de tip 2, tratați cu insulină umane și analogi de insulină umană; pacienții adulți cu diabet zaharat de tip 2, tratați cu preparate antidiabetice perorale din categorii social dezavantajate (persoane cu dizabilități, persoane în vârstă, participanți la război și conflicte armate, șomerii înregistrați oficial).

Pentru a beneficia gratuit de seturi de accesorii pentru determinarea glicemiei este necesar ca persoana să fie inclusă pe lista de așteptare. Includerea se efectuează în baza datelor prezentate de către medicul de familie despre faptul că persoana se află la evidență cu diabet zaharat și se încadrează în una din categoriile eligibile. Copiii sunt asigurați gratuit cu seturi de accesorii de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Seturile de accesorii sunt repartizate beneficiarilor prin decizia Comisiei responsabile din cadrul Asociațiilor Medicale Teritoriale, de către asistenții medicali superiori ai secțiilor medicină de familie, în baza rețetelor prescrise de către medicul de familie.

MSMPS a anunțat anterior că în luna ianuarie va fi introdusă administrarea analogilor de insulină pentru persoanele cu diabet de tip 1. Tot de atunci, se va permite procurarea de insuline în cartușe, în loc de flacoane, iar toți bolnavii cu diabet vor fi asigurați cu teste gratuite, pentru a-și testa periodic nivelul de glicemie în sânge. Analogii de insulină sunt medicamente moderne și mult mai eficiente. Insulina în cartușe va fi permisă deoarece oferă comoditate și precizie la administrare.

În Republica Moldova se înregistrează o creștere a numărului persoanelor cu diabet zaharat. În anul 2017 au fost luați la evidență aproape 105 mii de bolnavi de diabet, cu peste opt mii mai mulți decât anul precedent, dintre care peste 400 sunt copii. Dintre aceștia, 80% sunt bolnavi de diabet de tip 1 și 20% – de tip 2.