logo

„Cine se aseamănă, se adună” – discursul ambasadorului Italiei în Moldova Lorenzo Tomassoni, rostit la Chișinău cu ocazia Sărbătorii Republicii Italiene


https://www.ipn.md/ro/cine-se-aseamana-se-aduna-discursul-ambasadorului-italiei-in-moldova-lorenzo-tom-7965_1097465.html

Astăzi celebrăm 2 iunie – ziua în care poporul italian a ales Republica pentru a se ridica din cenușa războiului. Fiecare popor trebuie să fie liber să își aleagă propriul destin. La 77 de ani de la acel referendum, privim, cu mândrie și pasiune, tricolorul înălțat ca semn de libertate, democrație și egalitate.

Republica Italiană a fost fondată pe principiul muncii și se inspiră din valorile democratice și drepturile universale, care fac parte din modul nostru de a fi italieni și ne ghidează alegerile în viața de zi cu zi.

Gândul meu se îndreaptă astăzi către femeile și bărbații din Instituțiile noastre și către toți Conaționalii care se inspiră în conduita individuală și în relațiile sociale din valorile consacrate în Constituția noastră nu numai în Italia, ci și aici, în Moldova, unde avem o comunitate muncitoare, prezentă în mare număr în această sală.

De asemenea, gândul meu se îndreaptă către toți profesorii și studenții de limbă și cultură italiană din Moldova. În acest an, elevii și studenții de la cele trei licee și două Universități unde se studiază limba italiană, sunt în număr de 2.200, cu circa 200 mai mult decât anul trecut. Le mulțumesc pentru că au ales, la fel ca și mine, să se dedice promovării și dezvoltării relațiilor profunde de prietenie moldo-italiene!

În această seară, la fel ca și în fiecare zi, gândul meu se îndreaptă nu doar către tricolorul nostru, dar și către cel al Republicii Moldova și, odată cu acesta, către Instituțiile și cetățenii moldoveni, pe care îi simt ca frați și surori – parte integrantă a marii familii europene, din care, noi toți, facem parte. Cu siguranță, nu este o coincidență faptul că cea mai mare parte a Diasporei moldovenești din lume a ales anume Italia ca a doua Patrie. Un proverb italian spune: ”cine se aseamănă, se adună”.

Cu ocazia memorabilei recepții oferite de Președintele Sandu Șefilor de Stat și de Guvern cu ocazia Summit-ului EPC, am fost impresionat de faptul că o mare parte din melodiile alese pentru concertul ”Trăiască Europa” au fost ale unor autori italieni: Puccini, Verdi, Pugnani. M-a emoționat să-l ascult pe Beethoven interpretat de tânăra și extraordinara pianistă Martina Meola, care la recepția de anul trecut a interpretat chiar în această sală imnul Italiei.

M-a emoționat să ascult Oda Europei, compusă de Maestrul Eugen Doga, în interpretarea orchestrei Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”, dirijată admirabil de Maestrul Agafița. În fine, am petrecut o seară în lacrimi de bucurie.



Compusă de Maestrul Doga în mai 2021, la circa un an după începerea mandatului meu la Chișinău, ”Oda Europei” simbolizează tranziția istorică pe care o trăiește poporul moldovean. Este o tranziție profundă și, în același timp, rapidă, căci doar în iunie 2022, cu susținerea deplină a Italiei, Moldova obținea statutul de candidat la aderarea în Uniunea Europeană.

Privesc cu admirație munca pe care Vice Prim-Ministrul și Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Popescu, o desfășoară în fiecare zi alături de echipa sa pentru a parcurge fiecare etapă în timp record în vederea lansării negocierilor de aderare cât mai curând posibil.

Luna trecută, împreună cu Ambasadorul Mazeiks și alți Ambasadori din ”Echipa Europa” din Chișinău am avut onoarea și plăcerea să urc pe scenă alături de Prim-Ministrul Recean, în fața unei mulțimi ce sărbătorea Ziua Europei. O săptămână mai târziu, am avut onoarea și plăcerea, împreună cu Ambasadorii Statelor membre ale UE și cu 80.000 cetățeni moldoveni să ascult și să aplaud în Piața Marii Adunări Naționale discursurile istorice susținute de Președintele Sandu și Președintele Metsola privind viitorul european, pe care această Țară minunată intenționează să îl construiască cu fermitate, curaj și merit.

Moldova nu este singură în parcursul său. Împreună cu alte State europene, atlantice și din alte părți ale lumii, Italia este și va rămâne ferm lângă ea. Muncim în echipă cu Guvernul și cu multe instituții internaționale, începând cu ONU și numeroasele sale agenții prezente în Moldova, cum ar fi, printre altele ICNUR, PNUD, OIM. Sunt mândru de faptul că atât de mulți înalți funcționari ai ONU și UE din Moldova sunt italieni. Mă gândesc, de exemplu, la dna Bonelli de la ICNUR, dl Carlei de la BEI, dl De Blasio de la UE.

Am făcut față și vom continua să înfruntăm toți împreună, în termeni politici, financiari și operativi provocările legate de refugiați, criza energetică, securitatea internă și externă, războiul hibrid, reforma justiției, procedurile vamale.

La capitolul energie, este în fază de finalizare un acord tehnic între Italia și PNUD, care, conform indicațiilor Ministrului Parlicov, va aduce o contribuție italiană de zece milioane de euro în beneficiul poporului moldovenesc. Nu ne este frică de iarna ce va veni. Nu vom neglija nici dezvoltarea sectorului energiilor regenerabile pentru iernile ce vor urma.



Succesul extraordinar înregistrat de Summit-ul Comunității Politice Europene, desfășurat săptămâna trecuta la Castel Mimi – un complex vitivinicol frumos, renovat de arhitectul italian Arnaldo Tranti, demonstrează importanța pe care Moldova o are astăzi în Europa.

Prezența a aproape cincizeci de Șefi de Stat și de Guvern, printre care și Prim-Ministrul Italiei Giorgia Meloni, a confirmat că nu doar Moldova are nevoie de celelalte State europene, dar și viceversa. Într-o familie, toată lumea are nevoie unul de celălalt. Toți sunt importanți, iar susținerea trebuie să fie mereu reciprocă. Așa cum a declarat și Prim-Ministrul Meloni – prima care a intervenit imediat după Președintele Maia Sandu și Președintele Zelenski – în Uniunea Europeană nu sunt State de categoria a I-a și State de categoria a II-a; sunt doar State membre.

Marea familie europeană are nevoie de contribuția Moldovei pentru a face din această parte a Europei, atât de importantă și prețioasă din punct de vedere geopolitic, o regiune din ce în ce mai stabilă sub aspecte politice și de securitate, din ce în ce mai prosperă din punct de vedere economic și social. Moldova are nevoie de Europa și Europa are nevoie de Moldova pentru a asigura securitatea, bunăstarea și dezvoltarea tuturor popoarelor europene iubitoare de pace, printre care se numără, pe bună dreptate, și poporul moldovenesc.



Pacea este un bun prețios și nu este scontat. Din păcate, nici măcar în Europa, după cum bine știm. Nu chiar departe de aici, poporul ucrainean luptă cu hotărâre și curaj pentru a-și apăra integritatea teritorială și libertatea de a alege. Țin să menționez că Statele membre ale Uniunii Europene sunt, în același timp, toate consumatoare și producătoare de securitate internațională, atât în Europa, cât și cealaltă parte a lumii. Moldova nu este o excepție. Mă refer aici la contingentele moldovenești de menținere a păcii dislocate în misiunile ONU și NATO, încredințate comandamentului italian. Soldații moldoveni din UNIFIL și KFOR aduc o contribuție excelentă la pacea și securitatea internațională din Liban și Kosovo.

Am avut onoarea să particip la ceremonia de plecare, în Beirut, a plutonului moldovenesc în misiunea UNIFIL, alături de Președintele Sandu, Ministrul Apărării Nosatîi și Șeful Statului Major al Apărării al Republicii Italiene, Admiralul Cavo Dragone.

La 29 mai curent, în Kosovo, câțiva militari moldoveni au fost răniți împreună cu colegii lor italieni, în misiunea de a proteja populația civilă. Trebuie să le mulțumim pentru aceasta. Profesionalismul lor și nivelul de pregătire au prevenit scenarii mult mai grave.



Atunci când mă gândesc la colaborarea bilaterală în domeniul securității, nu pot să nu menționez, mulțumită Ministrului Revenco, și excelenta cooperare între forțele noastre de poliție, inclusiv cea dintre Carabinierii italieni și moldoveni, care sper că în curând vor face noi pași înainte în spiritul integrării europene. Anume în acest spirit, sunt mândru să îi văd în această seară pe cei doi Carabinieri italieni ce prestează serviciul la Ambasadă, alături de orchestra Carabinierilor moldoveni, interpretând imnul național al Italiei, Republicii Moldova și al Europei.

Moldova a devenit un centru important de securitate pentru toată Europa. Cu toții suntem recunoscători Poliției de Frontieră din Republica Moldova, care, împreună cu colegii din FRONTEX, printre care și câțiva agenți de poliție italieni, au oferit și oferă asistență refugiaților ucraineni, și nu permite ca traficul ilegal să ajungă atât pe teritoriul țării mele, cât și cel al altor țări. 



Nu mai puțin importantă este contribuția Moldovei, atât în prezent, cât și în viitor, la creșterea și dezvoltarea economiei europene. Mare parte a comerțului internațional al Republicii Moldova, inclusiv și al Transnistriei, se desfășoară deja cu Uniunea Europeană. Iar mâine, acesta va face parte din comerțul intern al Uniunii Europene.

Italia își confirmă poziția unuia din principalii parteneri economici și comerciali ai Moldovei. Este a doua țară după numărul de întreprinderi cu capital străin înregistrate în Moldova. De-a lungul anilor, companiile italiene au creat aici peste 20.000 de locuri de muncă. Acesta este și meritul Camerei de Comerț Italiene în Moldova și Camerei de Comerț italo-moldave, care, împreună cu instituțiile locale, muncesc cot la cot pentru a permite antreprenorilor din cele două țări să consolideze tot mai mult colaborarea reciproc avantajoasă. Sunt foarte încântat, că anul acesta Moldexpo a revenit la funcția sa inițială și că multe companii italiene au participat la expozițiile organizate de aceasta în diferite sectoare.

Din cauza agresiunii ruse împotriva Ucrainei, se înregistrează un nivel înalt al inflației în toată Europa, dar redresarea economică va fi viguroasă, ca după oricare război, inclusiv în Moldova. Două săptămâni în urmă, Ambasada a organizat, împreună cu Ministrul Dabija și cu multe companii din țările noastre, ce activează în domeniul construcțiilor de drumuri și infrastructuri, Ziua Designului Italian, dedicat renovării rețelei rutiere din Moldova, inclusiv în perspectiva reconstrucției Ucrainei. Cu toții trebuie să fim tari, așa cum spune și titlul unei frumoase și semnificative melodii moldovenești, interpretată de Mădălina Lungu, care a câștigat în acest an Marele Premiu al Festivalului Internațional Sanremo Junior din Italia - ”După noapte vine zi!”.

Speranțele poporului moldovean și ale tuturor popoarelor europene, inclusiv ale celui italian, nu sunt diferite de cele ale poporului ucrainean. Așa cum a subliniat Prim-Ministrul Meloni, noi toți le datorăm libertatea noastră militarilor și civililor ucraineni, care o apără zi de zi.

Împreună cu instituțiile și familiile moldovenești, Ambasada Italiei la Chișinău face tot posibilul pentru a fi alături de refugiații ucraineni din Moldova. Anul trecut, împreună cu Centrul Don Bosco, reprezentanța ICNUR și Ministrul Educației Topală, am realizat un eveniment sportiv pentru tinerii moldoveni și ucraineni, precum și un eveniment de bucătărie italiană pentru refugiații ucraineni și familiile de moldoveni care îi găzduiesc.

Peste o săptămână, în colaborare cu Directorul Organizației Mondiale pentru Migrație, Lonnback, și Ministrul Sănătății Nemerenco, Institutul Oncologic European din Milano și Fundația Veronesi din Italia, vom susține o conferință despre prevenirea cancerului mamar în beneficiul pacienților moldoveni și ucraineni. 

Acestea și alte teme bilaterale și regionale s-au regăsit pe agenda vizitei oficiale pe care Președintele Parlamentului Grosu a efectuat-o în Italia în perioada 5-6 iunie curent. Toți membrii Camerei Deputaților, atât din majoritatea parlamentară, cât și din opoziție l-au aplaudat îndelung pe Președintele Grosu la intrarea în aulă. Am fost foarte încântat să-l însoțesc la întrevederile pe care le-a avut cu Președintele Senatului, La Russa, Președintele Camerei Deputaților, Fontana, Vice Ministrul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale, Cirelli și Președinții Comisiilor Afacerilor Externe și Apărării a Camerei Deputaților și Senatului, Tremonti și Craxi. Pe lângă aceasta, Președinta Craxi va efectua în curând o vizită oficială importantă la Chișinău. Luna trecută, însă, au fost în vizită Președintele Caiata și Senatorul Giacobbe pentru a participa la reuniunea Inițiativei Central Europene, a cărei Președinție prin rotație îi revine acum Moldovei.

Diplomația parlamentară între Roma și Chișinău este foarte intensă și aduce roade bune. Aceasta vizează și ratificarea accelerată a Acordului privind pensiile și securitatea socială, semnat la Roma în iunie 2021 cu ocazia vizitei oficiale a Președintelui Maia Sandu la invitația Președintelui Republicii, Sergio Mattarella. Acest acord important va integra acordurile deja în vigoare privind conversiunea permiselor de conducere și recunoașterea titlurilor de studii, în beneficiul Comunității moldovenești din Italia, cât și Comunității italiene din Moldova.

Va fi un alt pas concret înainte, inclusiv în termeni de integrare europeană, în spiritul tricoului creat de această Ambasadă cu ocazia Zilei Europei, care amintește lumii întregi că poporul italian și cel moldovean au o singură inimă mare: o inima europeană!

Trăiască Republica Italiană! Trăiască Republica Moldova! Trăiască Uniunea Europeană!