Cine dă mai mult sau cui îi cedează Alexandu Tănase remunerarea de consilier
https://www.ipn.md/ro/cine-da-mai-mult-sau-cui-ii-cedeaza-alexandu-tanase-7967_967454.html
Aleşii locali din capitală nu au ajuns la un consens cât valorează prestaţia lor în Consiliul municipal Chişinău (CMC). Discuţiile din şedinţa de marţi, 27 noiembrie, nu s-au încununat cu luarea unei decizii. Astfel, consilierii au rămas să dezbată a doua zi.
În proiectul de decizie propus spre aprobare figura sintagma „cinci salarii minime pentru fiecare zi de şedinţă a CMC” – 90 lei, aceasta fiind şi suma oferită aleşilor locali din fosta componenţă a Consiliului municipal.
Şefa Direcţiei evidenţă contabilă şi analiză economică a Aparatului Primăriei, Eugenia Ciumac, a precizat că legislaţia în vigoare nu stabileşte plafonul maxim pentru remunerarea consilierilor şi că rămâne la discreţia lor să aprobe orice sumă.
Discuţiile au fost deschise de social-democratul Eduard Muşuc, care s-a arătat nemulţumit de faptul că aleşii din alte consilii de nivel doi sunt remuneraţi cu 300-400 lei pentru fiecare zi de şedinţă, deşi au mai puţin de lucru decât aleşii din Chişinău, care se întrunesc de 2-4 ori pe lună, sau chiar şi mai des.
Liderul fracţiunii liberal democrate, Alexandu Tănase, a propus suma de 400 lei, motivându-şi solicitarea prin faptul că pentru mulţi dintre aleşi soluţionarea problemelor municipalităţii le solicită cea mai mare parte a timpului şi că aceştia nu au altă sursă de venit decât munca prestată în CMC. Tănase şi-a îndemnat colegii să profite de lipsa presei în sală şi să abordeze deschis acest subiect. Totodată, consilierul a declarat că banii care-i revin îi va ceda în favoarea unei organizaţii nonguvernamentale sau în alte scopuri.
În aceeaşi ordine de idei, Oleg Onişcenco, ales pe listele Partidului Umanist din Moldova a propus ca suma să fie ridicată până la 500 lei pentru fiecare zi de şedinţă a CMC.
Consilierii nu au dat pe faţă atunci când, într-un târziu, au observat prezenţa în sală a unui reprezentant al presei. Au schimbat însă mesajul. Corina Fusu din partea Partidului Liberal a propus ca remunerarea consilierilor să nu depăşească 200 lei, în condiţiile în care bugetul pentru anul viitor este unul auster şi deficitar. Liberalul Gheorghe Brega a propus să se rămână la varianta prevăzută în proiectul de decizie – cinci salarii minime (90 lei).
Cea mai altruistă propunere a fost formulată de consilierul neafiliat Mihai Severovan, ales pe listele Partidului Naţional Liberal, care a sugerat consilierilor să renunţe la oricare recompensă şi să presteze muncă de voluntariat.
Nici una dintre propunerile puse la vot nu au întrunit numărul necesar de voturi. În afara microfonului consilierii au propus să respingă proiectul şi să-l remită spre reexaminare. Nu au reuşit însă. Între timp din sală au ieşit mai mulţi consilieri. Astfel că nu a mai existat cvorum pentru a lua o decizie. Discuţiile au fost amânate pentru a doua zi, miercuri, 28 noiembrie.