Cinci şcoli profesionale vor fi reorganizate
https://www.ipn.md/ro/cinci-scoli-profesionale-vor-fi-reorganizate-7967_984642.html
Cu începere din anul de studii 2010-2011, cinci şcoli profesionale vor fi reorganizate prin absorbţia altor instituţii de învăţământ secundar profesional. O decizie în acest sens a adoptat guvernul în ultima sa şedinţă, transmite Info- Prim Neo.
Astfel, şcoala de meserii numărul 17 din oraşul Glodeni va fi reorganizată prin absorbţia şcolii profesionale din satul Ciuciulea, acelaşi raion, cea din satul Corbu va absorbi şcoala profesională din Târnova, ambele din raionul Donduşeni, iar şcoala profesională din Mărculeşti, Floreşti pe cea din Târgul Vertiujeni, acelaşi raion.
În municipiul Bălţi, de asemenea, se va produce o reorganizare. Şcoala profesională numărul 4 va absorbi şcoala de meserii numărul 6. Încheie acest şir şcoala profesională din oraşul Leova care se va reorganiza prin absorbţia şcolii de meserii din oraşul Cantemir.
Ministrul educaţiei, Leonid Bujor a menţionat că reorganizările se fac în scopul optimizării reţelei instituţiilor de învăţământ secundar profesional. Optimizarea este prevăzută în Programul de stabilizare şi relansare economică a ţării pe anii 2009- 2011, în Memorandumul privind politicile economice şi financiare pe anii 2010-2012 convenit cu FMI şi în Programul de activitate a guvernului.
El a relevat că şcolile care vor fi absorbite nu dispun de condiţii adecvate de activitate a personalului didactic şi a elevilor, în ultimi ani nu îndeplinesc planul de înmatriculare sau se confruntă cu dificultăţi la îndeplinire. Din această cauză, de exemplu, la şcoala profesională din Târnova, deşi este de tip nou, contingentul a scăzut considerabil, unui profesor revenindu-i circa 3 elevi ( în total 43 de elevi şi 16 profesori). Şcoala de meserii numărul 6 din Bălţi utilizează pentru instruire spaţiile uzinei Electrotehnica şi acestea sunt într-o stare avariată, există diverse probleme şi la alte şcoli .
Bujor a spus că cei 230 angajaţi ai şcolilor respective, dintre care 50 la sută cadre didactice, vor fi disponibilizate conform Codului munci. „Am avut discuţii cu direcţiile de învăţământ din aceste raioane şi din municipiul Bălţi ca să fie identificate posibilităţi de a le oferi acestor persoane alte locuri de muncă. Avem nevoie de profesori, nu cred că va fi o problemă să fie angajaţi. Circa 25% din cadrele didactice şi personalul auxiliar sunt pensionari, dar şi pentru ei, dacă vor dori, se va găsi un loc de lucru, a specificat ministru. Bujor a mai adăugat că spaţiile eliberate le vor fi utilizate în scopuri educaţionale.