Cinci partide politice – PCRM, PLDM, PAS, PPPDA și PPPN – se pronunță pentru menținerea sistemului electoral proporțional și solicită retragerea de urgență din Parlament a proiectului privind modificarea sistemului electoral. Liderii celor cinci formațiuni au semnat o declarație comună în care menționează că modificarea sistemului va avea consecințe grave asupra democrației reprezentative din Republica Moldova. Aceștia solicită ca următoarele alegeri parlamentare să fie organizate în baza sistemului actual proporțional, pe liste de partid, transmite IPN.
„Intenția de a modifica sistemul electoral, prin introducerea votului uninominal, reprezintă o încercare evidentă de a lichida ultimele elemente ale democrației reprezentative în țara noastră. Prin această inițiativă nu se urmărește altceva decât crearea premiselor pentru principalul partid de la guvernare, PDM, de a rămâne în mod fraudulos prin manipulare la putere în rezultatul alegerilor din 2018. Schimbarea, aparent „democratică”, dar în esență abuzivă, a legislației electorale de către o guvernare cu grave probleme de legitimitate, contestată de majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, care pledează pentru alternanța la putere a forțelor politice de opoziție, poate fi catalogată ca o tentativă directă de a masca uzurparea puterii în stat”, se menționează în declarația comună.
Semnatarii fac apel către cetățenii Republicii Moldova, inclusiv care se află peste hotare, către Comisia de la Veneția, partenerii de dezvoltare, reprezentanții corpului diplomatic acreditat la Chișinău. Ca urmare a unei analize a proiectului votului uninominal, semnatarii precizează că, odată cu implementarea acestui sistem, vor fi create condiții de inechitate electorală în care viitorul Parlament poate fi ales de către 10-20 % de alegători, care vor participa la votare, iar marea majoritatea cetățenilor riscă să nu fie reprezentați în viitorul organ legislativ. La fel, aceștia menționează pericolul de utilizare a șantajului din partea instituțiilor de forță față de candidații partidelor de opoziție în cadrul circumscripțiilor uninominale în vederea descurajării participării lor la alegeri. Un alt pericol menționat este revenirea la practica sovietică a mandatului imperativ, în care alesul poporului devine un instrument în mâinile celor care dețin controlul asupra puterii.
Tot miercuri, 12 aprilie, Partidul Socialiștilor și-a reiterat poziția privind neacceptarea categorică a inițiativei Partidului Democrat cu privire la trecerea la sistemul electoral uninominal. PSRM apreciază inițiativa în cauză drept o încercare disperată a PDM-ului de a evita un eșec iminent la viitoarele alegeri parlamentare. Totodată, PSRM declară că nu va contrasemna careva declarații semnate de alte partide care, potrivit socialiștilor, s-au compromis prin implicarea la distrugerea țării, timp de opt ani de zile. La fel, PSRM reiterează că pledează pentru alegeri parlamentare anticipate.