logo

Cinci pacienți cu COVID-19 s-au vindecat inclusiv ca urmare a tratamentului cu plasmă


https://www.ipn.md/ro/cinci-pacienti-cu-covid-19-s-au-vindecat-inclusiv-7967_1073389.html

Cinci pacienți cu COVID-19, care erau în stare extrem de gravă la Spitalul Clinic Republican, s-au vindecat inclusiv ca urmare a tratamentului cu plasmă convalescentă. Alți zece pacienți din cadrul aceluiași spital sunt în proces de tratament, a precizat, într-o conferință de presă, ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, transmite IPN.

Până acum, 35 de persoane au donat plasmă după ce s-au tratat de COVID-19.

Șefa Direcției politici în domeniul asistenței medicale spitalicești la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Lupu, a remarcat că tratamentul cu plasmă se administrează doar pacienților care se află la terapie intensivă la Spitalul Clinic Republican și Institutul de Medicină Urgentă. „Nu putem spune că este o panacee. Procedura în cauză nu amână și nu anulează procedura standard, care se face conform protocolului”, a menționat Svetlana Lupu.

Potrivit Tatianei Zatîc, șefă de direcție pentru asistența medicală primară la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pacienții cu forme ușoare de boală se tratează simptomatic. Se administrează tratament ca în cazul virozelor, amigdalitelor. În caz de febră, se dă Paracetamol. În cazul persoanelor asimptomatice tratamentul esye epidemiologic. Adică, persoana trebuie să se autoizoleze pentru a micșora riscul de infectare a altor persoane.

Nicolae Furtună, director ANSP, a menționat, în aceeași conferință, că rezultatul testelor la COVID-19 depinde de calitatea prelevării, transportării și procesării probelor. Dacă se iau probe de la o persoană care recent a mâncat sau a băut, riscul ca testul să fie fals-negativ este foarte mare. Un așa risc există și în cazul persoanelor fumătoare și celor care au procese purulente. Nicolae Furtună a dat asigurări că testele pe care se fac în Moldova sunt teste de calitate, care nu au furnizat rezultate eronate.

Alexei Ceban, epidemiolog la ANSP, a comunicat că rata de contagiozitate la COVID-19 a scăzut de la 2,2 la 1,24.  Perioada medie de incubație rămâne a fi de 5-6 zile. În total până acum s-au făcut peste 28 de mii de teste. Vârsta medie a persoanelor infectate este de 47 de ani, iar a persoanelor decedate 66 de ani. Populația din mediul urban e mai afectată decât cea din mediul rural. Printre cei bolnavi sunt mai multe femei decât bărbați.

Până acum au fost confirmate în total 4605 cazuri de COVID-19. Cazuri active sunt 2713. Cifra persoanelor decedate a crescut la 150, după cinci noi decese anunțate pe 8 mai. Este vorba despre trei bărbați și două femei cu vârste cuprinse între 56 și 71 de ani.