logo

Cinci grupuri multidisciplinare din raioane vor preveni traumatismele la copii


https://www.ipn.md/ro/cinci-grupuri-multidisciplinare-din-raioane-vor-preveni-traumatismele-la-copii-7967_1025772.html

Cinci grupuri multidisciplinare urmează să informeze părinţii cu copii de 0-5 ani, pe parcursul anului 2016, despre metodele de prevenire a accidentelor la copii. Grupurile vor activa în baza unor materiale informative cu privire la cele mai răspândite riscuri de accidentare a copiilor din Republica Moldova: intoxicaţii, arsuri, înec, sufocare cu corpi străini, traumatisme, inclusiv în urma accidentelor rutiere, transmite IPN.

Potrivit specialiştilor, accidentele casnice sunt a treia cauză de mortalitate la copiii cu vârsta de 0-5 ani din Republica Moldova, iar accidentele rutiere sunt cauza nr.1 de deces a copiilor din categoria de vârstă 9-18 ani.

Echipele vor funcţiona în strânsă colaborare cu centrele de sănătate publică din  raioanele-pilot şi vor fi constituite din medici şi asistente medicale de familie, asistenţi sociali, cadre didactice şi alţi reprezentanţi activi ai comunităţii. Acţiunea este planificată să se desfăşoare, în prima etapă, în raioanele Orhei, Ungheni, Comrat, Cahul şi în municipiul Chişinău, urmând să fie extinse, gradual, la nivel naţional. Acţiunile sunt iniţiate de către proiectul moldo-elveţian REPEMOL - Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Moldova, cu suportul Ministerului Sănătăţii.

În cadrul unei şedinţe de lucru cu specialiştii, organizată de Proiectul REPEMOL, a fost pus în discuţie un mecanism de implementare a activităţilor de către centrele de sănătate publică în colaborare cu serviciul de asistenţă medicală primară şi reţeaua de asistenţi sociali pentru a ajunge la familii. Grupurile-ţintă sunt femeile gravide, familiile cu copii de 0-5 ani, cu o atenţie specială pentru copiii aflaţi în tutelă.


Reprezentantul CSP Orhei, Rafail Şihlearov, a menţionat că, în urma activităţilor demarate de REPEMOL,  instituţia a testat deja modelul de colaborare cu medicii de familie pentru prevenirea traumatismului la copii: ”CSP Orhei a organizat un training în cadrul căruia a instruit medici de familie, asistenţi medicali şi directori ai centrelor de sănătate din raion. Totodată, am realizat repartizarea materialelor informative pentru părinţi pentru o distribuţie ulterioară a acestora către părinţii cu copii de 0-5 ani. Colaborarea a fost iniţiată, rămâne să o continuăm”, a menţionat Rafail şihlearov.
Natalia Silitrari, reprezentantul Centrului Naţional de Sănătate Publică, a declarat că numai prin creşterea numărului de parteneri poate fi construit un sistem eficient de educaţie a populaţiei în prevenirea traumatismelor la copii. „În urma conjugării forţelor mai multor sisteme are de câştigat doar familia, fiind mai uşor de ajuns la ea, pentru o informare mai temeinică în prevenirea oricărui risc”, a menţionat Natalia Silitrari.

Şefa Centrului de Sănătate Publică Ungheni, Raisa Popovici, a adăugat că „ne dorim ca această activitate să ne ajute să diminuăm riscul de accidentare a copiilor în condiţii casnice şi în stradă. Vrem să fim promotorii acţiunilor la nivel de comunitate care să ajute familiile acolo unde este nevoie, oferind acces la informaţii pentru protecţia sănătăţii familiei”, a menţionat Raisa Popovici.

Proiectul REPEMOL (Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova) este finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) şi implementat de Fundaţia „Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate”, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii.