logo

Cinci ani de DCFTA: doi din trei euro câștigați de Moldova din exporturi vin din UE


https://www.ipn.md/ro/cinci-ani-de-dcfta-doi-din-trei-euro-castigati-7966_1066617.html

În perioada 2014-2018, exporturile moldovenești pe piața europeană au crescut cu 1,8 miliarde de dolari, datorită Acordului de Asociere semnat de către Republica Moldova cu UE în vara anului 2014. Suma este mai mare cu circa 35% față de perioada de până la semnarea documentului, 2011-2014. Datele au fost prezentate într-o conferință de presă la cinci ani de la semnarea DCFTA, transmite IPN.

Potrivit raportului prezentat, ponderea UE în exporturile moldovenești a crescut de la 54%, în 2014, la 69%, în 2018. Sectorul agroalimentar a fost principalul beneficiar al Acordului de Asociere.

La cinci ani de la implementarea DCFTA, se constată că a crescut exportul de produse primare, însă a scăzut cel al produselor procesare. Cele mai exportate produse alimentare au fost grâul, semințele de floarea soarelui, vinurile, porumbul, zahăr etc. Scăderi s-au înregistrat la exportul nucilor, uleiului de floarea soarelui, sucurilor de fructe și legume.

O tendință îngrijorătoare este că mai bine de jumătate din exportul produselor industriale este orientat pe o singură piață, România. La fel, mai bine de jumătate din exportul produselor alimentare merge către România, Italia și Marea Britanie.

Șeful adjunct al Delegației UE în Republica Moldova, Urszula Pallasz, a spus în deschiderea conferinței că, datorită DCFTA, doi din trei euro câștigați de către Moldova din exporturi vin din UE. La fel, a spus că astăzi multe dintre produsele din Moldova au aceeași calitate precum cele europene, iar dacă DCFTA va fi implementat pe deplin, toate produsele moldovenești vor avea aceleași standarde precum sunt în UE. „Trebuie să lucrăm pentru a descoperi potențialul care nu este încă complet utilizat al acestui Acord”, a spus Urszula Pallasz.

Prezent la lucrările conferinței, ministrul economiei și infrastructurii, Vadim Brînzan, a declarat că astăzi UE este principalul partener comercial al Moldovei, cu o pondere de aproape 70% din exporturi și 50% din importuri în 2018. „Comerțul exterior a devenit mai divers și sigur pentru producătorii moldoveni”, a spus ministrul.

Iuliana Drăgălin, secretar de stat la MEI, a notat că pe plan economic rata de preluare a standardelor europene constituie astăzi 86,54%.