Cimitirul de Onoare Românesc de la Micleuşeni a fost inaugurat după reconstrucţie
https://www.ipn.md/ro/cimitirul-de-onoare-romanesc-de-la-micleuseni-a-fost-inaugurat-dupa-reconstructi-7967_972265.html
Cimitirul de Onoare Românesc din satul Micleuşeni, raionul Străşeni, a fost inaugurat sâmbătă, 25 octombrie, după reconstrucţie, transmite Info-Prim Neo cu referire la Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor (ONCE) din România.
Cei peste 200 de militari români înhumaţi la Micleuşeni, care şi-au găsit gloriosul sfârşit în luptele purtate pe Valea Dolnei, în vara anului 1941 au fost comemoraţi de Ziua Armatei României. La ceremonie au participat oficialităţi române şi moldovene, veterani de război şi localnici.
Lucrările de reconstrucţie, finanţate de ONCE, au fost executate în parteneriat cu Consiliul raional Străşeni şi cu sprijinul Societăţii culturale „Ginta Latină“. Proiectul a vizat refacerea după planurile iniţiale ale cimitirului, cu o suprafaţă de 936 m.p., unde sunt 11 morminte comune, majoritatea eroilor fiind necunoscuţi.
Căzut în uitare zeci de ani, cimitirul s-a bucurat, în ultima vreme, de atenţia comunităţii locale, prin instalarea a 23 de însemne de căpătâi, cinci cruci creştine, a unui bloc comemorativ de piatră (adus în 2004), precum şi a unei troiţe, se menţionează în comunicatul ONCE.
Cimitirul de la Micleuşeni reprezintă al cincilea proiect de reconstrucţie a cimitirelor de onoare româneşti din Republica Moldova – finalizate de către ONCE în ultimii doi ani – după Ţiganca, Nicolăieuca, Feşteliţa şi Vărvăreuca.
Militarii români înhumaţi pe teritoriul R. Moldova provin din rândul celor căzuţi în al doilea război mondial în luptele pentru eliberarea Basarabiei. Conform datelor ONCE, numărul lor este de 6.072. Principalele localităţi în care sunt inhumaţi militarii români sunt: Ţiganca, Micleuşeni, Cania, Chişinău, Soroca, Tighina.