CIJ ia pulsul radiodifuzorilor cu cele mai mari acoperiri teritoriale
https://www.ipn.md/ro/cij-ia-pulsul-radiodifuzorilor-cu-cele-mai-mari-acoperiri-teritoriale-7967_976424.html
Posturi de radio şi televiziune cu acoperire naţională au admis mai multe abateri de la principiile profesionale şi deontologice, eşuând să reflecte campania electorală corect şi echidistant. Această concluzie a fost enunţată joi, 2 iulie, de o echipă de observatori care monitorizează activitatea Moldova 1, Radio Moldova, NIT, Prime TV şi EU TV, şi care a efectuat un prim raport săptămânal (22-28 iunie), transmite Info-Prim Neo.
Directorul interimar al Centrului Independent de Jurnalism (CIJ), Nadine Gogu, a spus că „posturile publice Moldova 1 şi Radio Moldova respectă selectiv principiile reflectării echitabile, echilibrate şi imparţiale a alegerilor parlamentare”. „Majoritatea ştirilor cu tangenţă electorală nu sunt imparţiale, reflectând evenimentele mai mult din perspectiva guvernării şi a Partidului Comuniştilor (PCRM)”, a spus observatorul.
Referindu-se la prestaţia televiziunii private NIT, Nadine Gogu a declarat că „NIT se remarcă prin tendinţa de a trece sub tăcere unele evenimente şi de a evidenţia altele, prin difuzarea repetată a subiectelor, precum şi de a selecta doar acele informaţii care pun guvernarea în lumină pozitivă, iar opoziţia – în lumină negativă”.
Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente (API), Petru Macovei, a spus despre Prime TV că „nu oferă publicului suficientă informaţie cu caracter electoral”. „Prin decizia sa de a nu se implica în reflectarea campaniei electorale, acest post cu acoperirea naţională privează publicul de informaţii, limitându-i accesul la un eveniment de asemenea amploare ca alegerile”, a spus expertul.
„EU TV reflectă relativ imparţial evenimentele legate direct sau indirect de campania electorală şi concurenţii electorali. Numărul mare de ştiri care favorizează anumiţi concurenţi electorali şi îi defavorizează pe alţii, vorbeşte despre o anumită tendinţă de parţialitate din partea acestei staţii faţă de acţiunile Guvernului, faţă de Partidul Comuniştilor şi faţă de Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD)”, a spus directorul API.
CIJ efectuează aceste rapoarte în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte – „Coaliţia 2009”, în care participă cu proiectele lor şi alţi monitori de presă. Rapoartele sunt, de regulă, criticate de administraţia companiei publice „Teleradio-Moldova”, care prezintă date din care reiese că radiodifuzorul ar acorda mai mult spaţiu opoziţiei, decât partidului de guvernământ.
Petru Macovei consideră deficientă metoda de verificare a „Teleradio-Moldova”, care, spune el, contabilizează prezenţele PCRM, pe de o parte, iar toate celelalte partide, pe de alta.
„Echilibru este, atât doar că e vorba de context pozitiv şi context negativ”, a spus Nadine Gogu, referindu-se la calitatea prezentărilor făcute PCRM-ului şi Guvernului, pe de o parte, şi celorlalţi politicieni, pe de alta.
Acoperirea teritorială a fost criteriul-cheie după care au fost selectaţi radiodifuzorii monitorizaţi de CIJ. Un al considerent a fost că anume aceste staţii demonstrează mai multă reticenţă faţă prevederile legale şi normele profesionale în asigurarea pluralismului politic, potrivit monitorizărilor anterioare efectuate sub egida Coaliţiei – 2009.