logo

Cifra copiilor accidentaţi acasă s-a redus cu 80% după informarea adulţilor despre riscuri


https://www.ipn.md/ro/cifra-copiilor-accidentati-acasa-s-a-redus-cu-80-dupa-informarea-adultilor-despr-7967_1004251.html

Asistenţii medicali din Nisporeni merg repetat în familiile care au copii până la 5 ani pentru a informa părinţii despre riscurile de accidentare a acestora în condiţii casnice, înmânându-le un ghid de comportament responsabil. Coordonatorul local al Campaniei Naţionale de Comunicare „O casa fără de pericole pentru copilul tău” în raionul Nisporeni, Silvia Profiri, a declarat pentru IPN că numărul accidentelor produse în condiţii casnice la copiii din raionul Nisporeni s-a diminuat cu circa 80% după ce părinţii au fost atenţionaţi despre riscurile care există. Vizitele repetate se vor desfăşura până în luna mai.

Silvia Profiri, care este şi specialist principal în asistenţa mamei şi copilului la Centrul Medicilor din raion, a spus că asistenţii medicali îşi repetă vizitele în familii pentru a le aminti părinţilor despre pericolele la care sunt supuşi copiii în perimetrul casei. Lucrătorii medicali vin cu recomandări de prevenire a intoxicaţiilor, arsurilor, opăririlor, înecului sau sufocării cu un corp străin – acestea fiind accidentele cele mai frecvente ale căror victime sunt copiii.

Coordonatorul local a mai declarat că sunt vizibile schimbări după vizitele anterioare. Părinţii au înţeles în mare parte că substanţele chimice trebuie să fie puse în locuri neaccesibile pentru copii, la fel şi medicamentele sau lucrurile ascuţite, mărunte. Bucătăria, unde se lucrează cu foc deschis, cu vase şi lichide fierbinţi, este locul în care copilul nu poate să fie lăsat nesupravegheat niciun moment.

Potrivit Silviei Profiri, sunt şi părinţi care nu au conştientizat toate pericolele şi nu au ţinut cont de sfaturile specialiştilor. Pe aceştia asistenţii medicali vor încerca să-i convingă că viaţa şi sănătatea celor mici depinde foarte mult de atenţia şi responsabilitatea adulţilor. Coordonatorul local a spus că este dificilă comunicarea cu familiile social-vulnerabile. De obicei, în aceste case copiii sunt lăsaţi fără supraveghere pentru mai mult timp, din varii motive. Specialiştii încearcă să găsească, împreună cu părinţii, soluţii pentru diferite situaţii.

„Sperăm ca prin această campanie să putem explica părinţilor că un lucru care pare inofensiv poate să aducă o tragedie în casă”, a spus Silvia Profiri. În cadrul acestei campanii, vor fi vizitate peste 800 de familii din 33 de localităţi.