Ciclul „Copii singuri acasă”, completat cu un nou volum
https://www.ipn.md/ro/ciclul-copii-singuri-acasa-completat-cu-un-nou-volum-7967_989310.html
Un nou volum din ciclul „Copii singuri acasă” a fost prezentat vineri, 1 aprilie, în cadrul unei conferinţe. De data aceasta cartea este pentru persoanele care au în grijă copii cu părinţi plecaţi în străinătate.
Preşedintele Centrului de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), Cezar Gavriliuc, a declarat pentru Info-Prim Neo că până acum au mai fost editate alte trei cărţi – una pentru părinţii care migrează, una pentru copii şi alta pentru profesioniştii care lucrează cu aceşti copii.
„Ideea iniţială era să abordăm consecinţele migraţiei asupra copiilor sub mai multe aspecte – să-i încurajăm pe copii, să-i învăţăm pe părinţi cum să pregătească plecarea şi să comunice cu copiii de la distanţă, să-i ajutăm pe profesionişti să cunoască cum pot ei să lucreze mai bine cu familiile afectate de migraţie”, a menţionat preşedintele CIDDC. În proces s-a constatat că şi persoanele în grija cărora rămân copii au anumite necesităţi. Cartea este dedicată tuturor celor care îngrijesc copiii a căror părinţi sunt plecaţi peste hotare – bunici, rude, fraţi sau dădace, în unele cazuri chiar vecini.
„Mesajele cheie se referă la modul în care trebuie să fie construită relaţia între copil şi îngrijitor, pentru că este o relaţie nouă şi într-o situaţie dificilă, cum trebuie să comunice şi să-şi înţeleagă necesităţile reciproce”, a spus Cezar Gavriliuc.
Tirajul este de 12 mii de exemplare, în limba română. Cartea va fi publicată mai târziu şi în rusă. Aceasta va fi disponibilă în mai multe reţele de distribuţie, dar în primul rând va fi distribuită prin intermediul şcolilor. De asemenea, volumul va putea fi solicitat la oficiul CIDDC şi on-line pe site-ul centrului.
Ghidul a fost elaborat în cadrul proiectului „Susţinerea copiilor şi părinţilor afectaţi de migraţie” implementat de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului în colaborare cu ALC France, şi a proiectului „Întărirea suportului la nivel de comunitate pentru familiile cu multe generaţii rămase în urma migraţiei din Moldova”, implementat în parteneriat de HelpAge Internaţional şi Respiraţia a Doua.