logo

Chișinăul va sărbători diversitatea etnică și culturală pe 15 septembrie


https://www.ipn.md/ro/chisinaul-va-sarbatori-diversitatea-etnica-si-culturala-pe-15-7967_1107275.html

Tradiționalul Festival al Etniilor va fi organizat duminică, 15 septembrie, la Chișinău, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Pentru prima dată în cadrul festivalului, vizitatorii vor putea să se familiarizeze cu tradițiile și cultura hindi și să se bucure de un spectacol-muzical „Dragostea mea e Moldova”, cu participarea a circa 20 de formații entofolclorice și ansambluri de dans din întreaga țară.

Contactată de IPN, șefa Direcției consolidarea relațiilor interetnice la Agenția Relații Interetnice, Ludmila Burlaca, a subliniat că Republica Moldova este o țară multietnică și multiculturală. Acest festival întrunește cetățenii Republicii Moldova ce reprezintă minoritățile naționale, consolidează relațiile interetnice, oferă posibilitatea de comunicare și dialog, posibilitatea de a auzi limbile minorităților etnice, de a le vedea portul popular, cultura, tradițiile.

În Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” vor fi amenajate 31 de curți etnice, cu decor specific, care ilustrează cultura, tradițiile, obiceiurile etnicilor minoritari din Republica Moldova. De asemenea, vor putea fi degustate mâncări tradiționale.

Pe un ecran led vor fi relatate cele mai interesante subiecte care vizează etniile din țară. Se va vorbi despre succese, proiecte, oameni iluștri. De asemenea, va fi amenajată o zonă specială dedicată copiilor.

Ludmila Burlaca a menționat că festivalul va fi inaugurat în premieră sub semnul programului național „CRIn - consolidarea relațiilor interetnice în contextul integrării europene”, lansat la începutul lunii august. Principala zonă de la care începe festivalul este Casa Mare. Toți suntem cetățenii Republicii Moldova și pentru noi Republica Moldova este ca o Casă Mare, cu prosoape, covoare, pâine coaptă, cu mama care ne așteaptă în prag, cu cântece, cu obiceiuri și toată lume mai întâi se întinge la o horă mare în fața Casei Mare, gustă din bucate, după care mergem la deschiderea oficială pe scena din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, a spus Ludmila Burlaca.

Evenimentul va debuta la ora 10.00 cu ceremonia de depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt și o paradă a portului popular. Pentru prima dată, în cadrul ediției din anul curent, pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, colț cu strada Maria Cebotari va fi amplasată scena pentru spectacolul „Dragostea mea e Moldova”, ce face parte din cadrul programului național „CRIn – consolidarea relațiilor interetnice în Republica Moldova în contextul integrării europene”. Festivalul diversității etnice și culturale va fi organizat și în alte localități, în unele cazuri fiind comasat cu sărbătorile locale.

În legătură cu desfășurarea festivalului, în perioada 14 septembrie, ora 08.00 – 15 septembrie, ora 23.59, va fi suspendat traficul rutier pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, tronsonul cuprins între str. Mitropolit G. Bănulescu - Bodoni și str. Sfatul Țării, str. Tricolorului, tronsonul cuprins între bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și str. Mitropolit Dosoftei, str. Maria Cebotari, tronsonul cuprins între str. Anatol Coropceanu și str. Mitropolit Dosoftei, cu redirecționarea acestuia pe străzile adiacente.