logo

Chişinăul va monitoriza fluxul migraţional al cetăţenilor prin regiunea transnistreană


https://www.ipn.md/ro/chisinaul-va-monitoriza-fluxul-migrational-al-cetatenilor-prin-regiunea-transnis-7965_1004544.html

Autorităţile de la Chişinău vor monitoriza fluxul migraţional prin segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene la şase puncte interne de control. Potrivit vicepremierului pentru reintegrare în exerciţiu, Eugen Carpov, această iniţiativă este unul din elementele dialogului dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind liberalizarea regimului de vize, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Biroului pentru reintegrare.

„Suntem în proces de definitivare a mecanismelor corespunzătoare, care vor permite crearea condiţiilor adecvate pentru asigurarea procesului respectiv”, a declarat Eugen Carpov la o întrevedere cu ambasadorul Rusiei, Farit Muhametşin.

Vicepremierul a mai spus că nu există niciun motiv plauzibil de îngrijorare. Mecanismul în cauză va fi implementat de personalul civil al Biroului pentru migraţie şi azil, cu respectarea rigorilor Zonei de Securitate şi nu va genera careva obstacole adiţionale în calea liberei circulaţii a persoanelor. Mai mult decât atât, procedurile vor fi aplicate benevol, gratuit şi rapid.

Ambasadorul Farit Muhametşin a remarcat că Rusia este interesată în aprofundarea colaborării cu Republica Moldova pe toate domeniile, inclusiv problematica transnistreană. Federaţia Rusă rămâne ataşată principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova ca temelie pentru identificarea soluţiei finale a conflictului din raioanele de est.