logo

Chişinăul şi Tiraspolul pot iniţia proiecte energetice comune de succes, expert


https://www.ipn.md/ro/chisinaul-si-tiraspolul-pot-initia-proiecte-energetice-comune-de-succes-7966_1008775.html

Autorităţile de la Chişinău şi administraţia de la Tiraspol pot dezvolta proiecte energetice comune de succes dacă nu vor implica politicul în aceste colaborări. De această părere este expertul asociat al Asociaţiei pentru Politică Externă, Alexandru Baltag, autorul studiului „Dezvoltarea proiectelor energetice comune între ambele maluri ale Nistrului”. Autorul afirmă că în domeniul energetic autorităţile trebuie să se axeze pe oportunităţile, necesităţile şi rentabilitatea energetică şi economico-socială pe întreg teritoriul Republicii Moldova, transmite IPN.

Alexandru Baltag remarcă faptul că plasarea geografică a Moldovei între Ucraina, Rusia şi statele balcanice oferă posibilitate întreprinderilor moldoveneşti să presteze servicii de tranzit şi de transport a energiei electrice. Unul din cele mai fezabile proiecte între malul drept şi malul stâng, din punctul său de vedere, este obţinerea energiei cu ajutorul apelor Nistrului. Centralele hidroenergetice mici ar putea cuprinde tot teritoriul din stânga Nistrului şi o parte din dreapta.

Autorul studiului susţine că Fondul pentru Eficienţă Energetică ar putea reprezenta un mecanism eficient de realizare a unor proiecte comune. E de remarcat faptul că pentru anul curent în acest fond sunt 126 de milioane de lei, plus 100 de milioane neutilizate din anul precedent.

Alexandru Baltag este de părere că autorităţile de la Chişinău trebuie să promoveze o politică de convingere în raport cu administraţia de la Tiraspol privind avantajele diversificării partenerilor internaţionali în domeniul energetic, cum ar fi oportunităţile în cadrul Comunităţii Energetice Europene, programe şi proiecte oferite de Comisia Europeană, BERD, PNUD şi altele.

Cât ţine de domeniul aprovizionării cu gaze naturale, Alexandru Baltag crede că Tiraspolul şi Chişinăul ar putea participa la construcţia unui depozit subteran de gaze, iar acesta ar securiza ţara în cazul unei eventuale crize energetice în regiune.