Chişinăul reia calea lungă şi grea a negocierilor pentru reglementarea conflictului transnistrean
https://www.ipn.md/ro/chisinaul-reia-calea-lunga-si-grea-a-negocierilor-pentru-reglementarea-7965_978665.html
Victor Osipov, vicepremierul moldovean pe probleme de reintegrare, este sceptic în privinţa obţinerii, în cadrul discuţiilor de la Viena, la 6 noiembrie, a unui progres în procesul de reglementare a diferendului transnistrean, transmite Info-Prim Neo. În opinia lui, Chişinăul are de parcurs o cale lungă până la elaborarea unor documente serioase de reglementare, semnarea cărora să necesite un mandat special.
Totuşi, Osipov, împuternicit la etapa actuală a procesului de reglementare să acţioneze în numele Guvernului moldovenesc, a declarat marţi, 3 noiembrie, în cadrul unei conferinţe de presă, că întrunirea de la Viena are semnificaţia renaşterii formatului de negocieri în formatul 5+2, în condiţiile când negocieri propriu-zise nu au avut loc din anul 2003. El a remarcat efortul preşedinţiei elene a OSCE în convocarea acestei întruniri, precizând că Grecia a apreciat în acest fel disponibilitatea şi capacitatea noii guvernări de la Chişinău de a se implica în soluţionarea diferendului din regiunea transnistreană.
Osipov a mai spus că va direcţiona discuţiile de la Viena în albia reluării procesului de negocieri şi deblocării colaborării apolitice dintre cele două maluri ale Nistrului. El crede că relaţiile în domeniul umatitar dintre Chişinău şi Tiraspol nu trebuie să sufere din cauza barierelor politice care stau în calea reglementării conflictului.
Victor Osipov activează în calitate de vicepremier pentru reintegrare începând cu 25 septembrie, când a fost instituit noul Guvern de la Chişinău. El a preluat activitatea fostului Minister al Reintegrării. Peste o lună şi jumătate de la numirea sa în funcţie, Osipov spune că a încercat să fie prudent în exprimarea unor poziţii politice, dar că a fost atent şi la declaraţiile făcute de reprezentanţii Tiraspolului.
Unele dintre acestea sunt acceptabile, spune el, printre care ideea reluării activităţii grupurilor de consolidare a încrederii. Au existat 8 asemenea grupuri în diferite domenii ale vieţii social-economice care întruneau reprezentanţi ai Chişinăului şi Tiraspolului. O altă propunere susţinută de Tiraspol, dar mai ales de Moscova, apreciată drept favorabilă de Osipov, este lansarea unor discuţii în format bilateral cu participarea negociatorilor principali din partea Chişinăului şi Tiraspolului.
Referindu-se la consulatul Federaţiei Ruse la Tiraspol, vicepremierul a declarat că deschiderea acestuia a demonstrat că poziţia dură a fostei guvernări în opunerea categorică faţă de deschiderea reprezentanţelor străine în stânga Nistrului, nu împiedică marile puteri să o facă. De aceea, în opinia lui, este binevenită revizuirea acestei poziţii şi, posibil, adoptarea unor reguli pentru deschiderea în Transnistria a unor reprezentanţe diplomatice, pentru care manifestă interes mai multe state străine şi organizaţii internaţionale.